Zubaře shání například v Měčíně nebo ve Strážově. V Měčíně sedm let, ve Strážově třetím rokem. „Obesílali jsme stomatologickou komoru, dávali jsme inzeráty, nakonec se u nás pokoušela stomatologickou ordinaci otevřít jedna českobudějovická firma, ale nakonec z toho sešlo, i když jsme byli ochotni nějak se spolupodílet na vybavení ordinace,“ posteskl si strážovský starosta Josef Rousek. Měčínští mají s hledáním stomatologa zkušenosti stejné. „Je to bez šance. Sice jsme to nevzdali, byli bychom rádi, kdyby u nás zubař byl, ale netušíme, kde bychom ho vzali,“ uvedl měčínský starosta Stanislav Skala.

Stejně tak shání Měčínští i Strážovští dětského lékaře. „S dětským je to stejné. Praktického lékaře sice ještě máme, ale otázkou je, jak dlouho,“ dodal Skala. „Pokud jde o dětského lékaře, oslovil jsem všechny dětské lékaře na Klatovsku, jestli by nechtěli rozšířit praxi k nám, dávali jsme i poptávku na lékařské fakulty. Vše bez odezvy, respektive s odezvami od lékařů, že jsou zahlceni, a své obvody rozšiřovat nemohou. Takže se obávám, že dopadneme jako se zubařem,“ kroutil hlavou Rousek.

Měčín a Strážov nejsou výjimkou. „Stomatologická praxe u nás bohužel skončila. Paní doktorka už byla v důchodovém věku, doufali jsme, že bude moci ještě nějakou dobu pokračovat, ale bohužel jí to zdravotní stav nedovolil. Takže skončila a nemáme šanci sehnat jiného zubaře. Dětská lékařka u nás také skončila, domluvila se s rodiči, že za ní budou jezdit do Klatov,“ popsal situaci například starosta Nalžovských Hor Richard Löbl.

STAROSTA: MĚLY BYPOMOCI POJIŠŤOVNY

Podle strážovského starosty by venkovu měly pomoci zdravotní pojišťovny. „Problém je v tom, že se to pojišťovny nesnaží nějakým způsobem řešit. Myslím, že když někomu dají obvod ve městě, měla by k tomu být povinnost zajistit péči v některé venkovské oblasti. A nebo různě bodově ohodnotit činnost ve městě a na venkově,“ navrhl Rousek.

Ve městech, kde lékaře mají, jde většinou o dlouhodobě zavedené praxe. „Máme dětského lékaře, zubaře i praktického lékaře a jednou týdně také gynekologa. Všichni u nás působí dlouhodobě, pouze gynekologové se nedávno vystřídali, když šel ten předchozí do důchodu,“ uvedl starosta Janovic nad Úhlavou Michal Linhart s tím, že nějaké zvláštní výhody Janovičtí nabízet nemuseli. „Lékařům pouze pronajímáme levně nebytové prostory, výhodou je u nás poměrně velká spádová oblast,“ konstatoval Linhart. Podobně to funguje v Plánici. „Praktický lékař je zároveň dětský a zubaře máme také. Ten současný sice bude končit, ale už máme zajištěnou jeho nástupkyni. Jsou v obecní budově, kde mají nízký nájem, jinak jsme žádné výhody nabízet nemuseli,“ řekl Deníku plánický starosta Zdeněk Pavlíček.

Zubaře, dětského lékaře i gynekologa mají dlouhodobě také v Železné Rudě. „Nechci být špatným prorokem, ale obávám se, že až skončí zubař u nás, budeme shánět nového také marně,“ nebyl ovšem příliš optimistický železnorudský starosta Michal Šnebergr.

Nové workoutové hřiště v Sušici.
V Sušici otevřou workoutové hřiště. Je na co se těšit