1. JEMNÝ MAZANEC (předpis po babičce)

Suroviny:

35 dkg hladké mouky

35 dkg hrubé mouky

špetka soli

14 dkg moučkového cukru

18 dkg másla

asi 250 ml smetany nebo mléka

1 vanilkový cukr

4 dkg droždí ( kvásek )

4 žloutky

citrónová kůra

rozinky, mandle

1 vejce na potření

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vlahé máslo, vanilkový cukr a kůru. Mouku zaděláme vzešlým kváskem, přidáme v mléce rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší hladké těsto. Necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky, utvoříme bochánek, který necháme ještě ½ hodiny kynout. Potom pomašlujeme vejcem, doprostřed uděláme kříž a posypeme mandlemi.

Pečeme zvolna asi 1 hodinu ( 185°C)

Ilustrační foto.
Velikonoční pečení se letos prodraží. Lidem to ale nevadí

2. BOCHÁNEK (Strašín)

Suroviny:

1 kg polohrubé mouky

25 dkg másla

1 vanilkový cukr

18 dkg moučkového cukru

kůra z 1 citrónu

5 dkg zmlazených kvasnic

¼ l mléka

5 žloutků

1 vejce na potření, rozinky, mandle

Žloutky utřeme s máslem a cukrem. Přidáme ostatní suroviny a zaděláme hladké těsto. Necháme minim 1 hodinu kynout. potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme při 185 °C asi 1 hodinu.

3. MAZANEC (1931)

Suroviny:

50 dkg hladké mouky

50 dkg hrubé mouky

4 žloutky

20 dkg másla

20 dkg moučkového cukru

sůl

špetka tlučeného anýzu

5 dkg droždí (kvásek)

½ l mléka (lijeme postupně)

rozinky, mandle

1 vejce s mlékem na potření

Postup recept č. 1.

Pouť u sv. Jiří
Poutě v kraji zdraží. Poprvé u Jiřího

4. MAZANEC JEMNÝ (1927)

Suroviny:

80 dkg hladké mouky

15 dkg moučkového cukru

špetka soli

3 strouhané hořké mandle

4 dkg kvasnic (kvásek)

3 žloutky

14 dkg másla

3 dcl mléka (podle potřeby)

citrónová kůra

rozinky, mandle, vejce na potření

Postup recept č. 1.

5. MAZANEC S ANÝZEM

3 žloutky

12 dkg cukru

15 dkg másla

50 dkg polohrubé mouky

2 dl plnotučného mléka

1 droždí (kvásek z cukru, droždí a mléka)

1 lžička nadrceného anýzu

kůra z 1 citrónu

hrst rozinek máčených v rumu

mandle nebo ořechy na ozdobu

1 vejce na pomašlování

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vlahé máslo, rozinky, anýz a kůru. Mouku zaděláme vzešlým kváskem, přidáme v mléce rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší hladké těsto. Necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky, utvoříme bochánek, který necháme ještě ½ hodiny kynout. Potom pomašlujeme vejcem, doprostřed uděláme kříž a posypeme mandlemi nebo ořechy. Pečeme zvolna při 180 °C asi 1 hodinu.

Budete se inspirovat těmito recepty nebo máte své vlastní? Pošlete nám foto, jak se vám mazance povedli na e-mail: redakce.klatovy@denik.cz