1. JEMNÝ MAZANEC (předpis po babičce)
Suroviny:
35 dkg hladké mouky
35 dkg hrubé mouky
špetka soli
14 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
asi 250 ml smetany nebo mléka
1 vanilkový cukr
4 dkg droždí ( kvásek )
4 žloutky
citrónová kůra
rozinky, mandle
1 vejce na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vlahé máslo, vanilkový cukr a kůru. Mouku zaděláme vzešlým kváskem, přidáme v mléce rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší hladké těsto. Necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky, utvoříme bochánek, který necháme ještě ½ hodiny kynout. Potom pomašlujeme vejcem, doprostřed uděláme kříž a posypeme mandlemi.
Pečeme zvolna asi 1 hodinu ( 185°C)
2. BOCHÁNEK (Strašín)
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
25 dkg másla
1 vanilkový cukr
18 dkg moučkového cukru
kůra z 1 citrónu
5 dkg zmlazených kvasnic
¼ l mléka
5 žloutků
1 vejce na potření, rozinky, mandle
Žloutky utřeme s máslem a cukrem. Přidáme ostatní suroviny a zaděláme hladké těsto. Necháme minim 1 hodinu kynout. potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme při 185 °C asi 1 hodinu.
3. MAZANEC (1931)
Suroviny:
50 dkg hladké mouky
50 dkg hrubé mouky
4 žloutky
20 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
sůl
špetka tlučeného anýzu
5 dkg droždí (kvásek)
½ l mléka (lijeme postupně)
rozinky, mandle
1 vejce s mlékem na potření
Postup recept č. 1.
4. MAZANEC JEMNÝ (1927)
Suroviny:
80 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
špetka soli
3 strouhané hořké mandle
4 dkg kvasnic (kvásek)
3 žloutky
14 dkg másla
3 dcl mléka (podle potřeby)
citrónová kůra
rozinky, mandle, vejce na potření
Postup recept č. 1.
5. MAZANEC S ANÝZEM
3 žloutky
12 dkg cukru
15 dkg másla
50 dkg polohrubé mouky
2 dl plnotučného mléka
1 droždí (kvásek z cukru, droždí a mléka)
1 lžička nadrceného anýzu
kůra z 1 citrónu
hrst rozinek máčených v rumu
mandle nebo ořechy na ozdobu
1 vejce na pomašlování
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vlahé máslo, rozinky, anýz a kůru. Mouku zaděláme vzešlým kváskem, přidáme v mléce rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší hladké těsto. Necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky, utvoříme bochánek, který necháme ještě ½ hodiny kynout. Potom pomašlujeme vejcem, doprostřed uděláme kříž a posypeme mandlemi nebo ořechy. Pečeme zvolna při 180 °C asi 1 hodinu.
Budete se inspirovat těmito recepty nebo máte své vlastní? Pošlete nám foto, jak se vám mazance povedli na e-mail: redakce.klatovy@denik.cz