Heren v centru Klatov přibývá, před několika měsíci vznikla jedna ve Zlatnické ulici a nyní další ve Vídeňské ulici. Město nyní čeká na nový zákon, aby je mohlo omezit.

„O tom, že herny přibývají, není sporu. Nelíbí se nám to a rádi bychom je vytěsnili ven. Zákon nakonec neprošel a je připravován nový, doufám, že ho zákonodárci pošlou velmi rychle do života. Ve chvíli, kdy bude nový zákon, doufám, že nové zastupitelstvo přijme vyhlášku města o vytlačení či minimálně stop-stavu těchto míst, kde se provozuje hazard,“ vysvětlil klatovský starosta Rudolf Salvetr.

Na úterním zastupitelstvu byla odsouhlasena vyhláška o poplatku z loterijních terminálů. „Vždycky jsme zastávali stanovisko, aby loterijní terminály povoleny nebyly. Takové jsme dali i ministerstvu financí, ale ministerstvo je povolilo. Pokud ale už loterijní terminály v Klatovech jsou, tak bychom z nich mohli dostat peníze tak jako u výherních automatů a peníze využít například na prevenci vůči těmto jevům,“ řekl na posledním zasedání zastupitelstva Salvetr. „Hranice je stanovena mezi jedním a pěti tisíci korunami za tři měsíce. Rada města se domnívá, že bychom neměli vůbec váhat a využít nejvyšší možné hranice. Přiznám se, že bych tyto peníze oželel a pokud zákon vejde v platnost a zastupitelstvo v souladu s ním vypracuje pravidla, jak bychom tento hazard z města postupně vytěsnili, tak budu rád,“ dodal Salvetr.

„Myslím, že zpoplatnění loterijních terminálů se uskuteční v celé České republice. Chápu města, že k tomuto kroku přistoupí, když si poplatek mohou odsouhlasit. Stát by ovšem mohl být shovívavější. Nyní se bude platit dvakrát – procento z tržby ministerstvu financí a místní poplatek městu. Peněz tak získáváme čím dál méně, přitom tyto podniky dávají práci a obživu mnoha lidem. Je to tedy věc sporná,“ reagoval majitel čtyř heren v Klatovech Vlastimil Lagron.

Zeptali jsme se klatovských občanů, zda by uvítali ukončení heren v centru města:. „Nevím, jestli by zrušení heren bylo pro město přínosné, protože od nich získávají určitou provizi. Myslím si ovšem, že pro občany a centrum Klatov nejsou tyto podniky to pravé ořechové. Podle mého názoru by v těch objektech mělo být něco jiného než herny, například vybavenost pro občany – obchůdky a podobně,“ sdělil Radek Otrusina z Klatov.

„Klatovy nejsou Las Vegas. Herny by tam tedy neměly vůbec být, alespoň ne v centru. Myslím, že je dobře, že město terminály zpoplatnilo a použije tyto finance na prevenci, protože mládež by tam chodit rozhodně neměla,“ uvedla Jana Denková z Klatov.