Zemědělci na Klatovsku při nich sčítají také škody po zimě. Mrazy totiž nadělaly velké problémy na polích.

„Řepka na některých polích je doslova zdecimovaná.  Podobné to je s ozimou pšenicí  a ječmeny.  Řepku proto přihnojujeme, teď na ni do polí vjedeme podruhé s kapalnými hnojivy v kombinaci s potřebným ošetřením. Přihnojujeme také ozimé pšenice a ječmeny. I ty jsou ve svém růstu zpožděné, ale příroda si s tím poradí,“ říká předseda Rolnického družstva Úhlava Dolany Josef Balín.

Také Václav Šmat z Výrobně obchodního družstva Velký Bor potvrzuje, že uplynulá zima dala zemědělcům hodně zabrat. „Mrazy a holomrazy, které trvaly v kuse  čtrnáct  dnů,  nám udělaly na polích takovou škodu, že musíme nyní ozimy zaorat. Na jejich místě vysejeme jarní ječmeny,“ vysvětluje zemědělec, který je ale s jarním počasím zatím spokojený.

Počasí v těchto dnech je pro přípravy jarních prací jako stvořené. „Pole jsou vyschlá a zemědělci  do nich mohou vjet s těžkou technikou,“ říká ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

„V těchto dnech se chemicky různými postřiky ošetřují ozimy a řepky, zahnojuje se pod kukuřice, a hlavně, odstartovaly přípravy na jarní práce,“ pokračuje Jandová.

Připravuje se půda pro setí jařin, a to jarních pšenic, jarních ječmenů a ovsa. „Čím dříve se zasejí, tím lépe,“ hodnotí situaci  Balín.

„Zatím máme normální průběh jara a já věřím, že vydrží i v příštích dnech, aby se jarní práce stihly,“ pokračuje Šmat.

Uplynulá zima, škody a jarní práce přidělávají zemědělcům starosti. Zvyšují se jim oproti loňsku  provozní náklady. Na tom mají svůj podíl i zvyšující se ceny vstupů.

„Rostou ceny všech nákladů, ceny nafty,  energií, hnojiv a krmných směsí. To by mohlo být kompenzováno ohlášeným zvýšením výkupních cen  řepky i pšenice v letošním roce,“ myslí si  Balín.

Ceny hnojiv a krmných směsí se v obchodech zvyšují i pro maloodběratele.

Zatímco zemědělcům by se mohlo blýskat na lepší časy v podobě vyšších výkupních cen, jejich nárůst se ale zákonitě musí odrazit  na cenách pečiva i některých potravin, což nelibě ponesou především spotřebitelé.