Bazén navíc zchátral za posledních osm let, kdy byl uzavřený. „Zastupitelstvo Bavorské Rudy rozhodlo o odstranění, tedy o demolici. Plánují tam stavbu přírodního letního koupaliště s volnočasovými aktivitami," uvedl starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. „Rozhodnutí německých zastupitelů musíme bohužel respektovat," dodal Šnebergr.

Okres Regen už rozhodl, že německému hraničnímu městečku poskytne na demolici a přípravu plochy dotaci 400 tisíc eur. Letní koupaliště podle Šnebergra krytý bazén částečně nahradí.

Bavorská Železná Ruda má velmi omezené ekonomické možnosti kvůli tomu, že se trvale vylidňuje. Za posledních 15 let klesl počet jejích obyvatel na polovinu. Počet obyvatel české Železné Rudy klesl za osm let o pětinu na dva tisíce. „Situace má jediné možné řešení. Kraj a stát musí do pohraničí daleko více investovat. My se dnes snažíme naše obyvatele podporovat, mají například různé slevy na poplatcích, ale město samo vše nezvládne," konstatoval Šnebergr.

Ostuda města

Bazén, který je dnes ostudou města, využívali hojně čeští turisté zejména v zimě. Už léta ale jezdí do vzdálenějších krytých areálů ve Zwieselu, Bad Kötztingu a Lamu. „Přál bych si, aby tu bylo obdobné zařízení, protože by nám to obyvatele i turisty udrželo a standard by se zvýšil," uvedl Šnebergr. Na české straně podle něj vybudování bazénu nepřipadá v úvahu vzhledem k finanční náročnosti provozu a hlavně stavby.

Na bavorský bazén, který byl uzavřen před osmi lety, přispěl v říjnu 2005 Plzeňský kraj. Na provoz bazénu dostali Němci dotaci 1,5 milionu korun. Přidala se i Železná Ruda, která přispěla částkou 300 tisíc korun. Bazén ale fungoval jen od prosince do května 2006. Radnice prodala plovárnu za jedno euro švýcarské firmě, které ji sice znovu otevřela, ale po pěti měsících na sebe vyhlásila bankrot.

„V oblasti je ohromný problém v sezonnosti. Sezony jsou o prázdninách a o svátcích. A mezi nimi není nic. Takže tu bude problém zajišťovat služby. Mementem pro nás je právě Bavorská Ruda, kde víceméně zkrachovali všichni živnostníci a obec provozuje obchod sama," uvedl Šnebergr. Skončili dva řezníci i drogérie a potraviny.

Bazén v Bavorské Rudě měl unikátní technologii umělého vlnobití, kterou rádi využívali návštěvníci. „Je to velká škoda. S rodiči jsem tam chodila jako malá holka. Nejvíce nás bavilo dovádění ve vlnách, to člověku připomínalo moře. Ale rozumím tomu, že nikdo nechce provozovat bazén, který si na sebe nevydělá," konstatovala Monika Fořtová, která na Železnorudsko pravidelně jezdí.

O vyjádření požádal Deník také Plzeňský kraj. Do pondělní uzávěrky však odpověď nedorazila.

Rostislav Kutěj, ČTK