Bez tvrdého alkoholu se tak na Klatovsku musely obejít poutě, sportovní akce a hasičské soutěže, panáky si nedali ani návštěvníci tanečních zábav a restaurací.

„Slavíme 130 let hasičského sboru, máme tady skoro třicet sborů. Bohužel musí nám stačit jen pivo a nápoje do 20% alkoholu. Kvůli vyhlášce budeme mít naše oslavy tak trochu ošizené, ale nedá se nic dělat," říká starosta SDH Volšovy Jaroslav Přinda.

Lahve s alkoholem museli vyřadit ze své pouťové tomboly také chovatelé na své tradiční chovatelské výstavě ve Strážově. Tam o víkendu slavili i pouť. Letos jim však ve stáncích muselo stačit jen takzvané „dámské pití" - zelená, griotka, jablíčko, vaječný koňak a podobné nápoje.

„Kdyby nebyl zákaz, určitě bych ve svém stánku s občerstvením silnější druhy nápojů měl. Jsem přesvědčen o tom, že nápoje, které prodávám, jsou bezpečné. Přesto si nedovolím tvrdý alkohol nikomu podat," sdělil své dojmy Deníku provozovatel stánku s občerstvením na strážovském náměstí při pouťovém veselí Petr Šperl.

Velké obchodní řetězce do rána stáhly všechen tvrdý alkohol z regálů a zablokovaly prodej alkoholu v pokladních systémech. Některé obchody dokonce na stažení alkoholu nasadily noční směnu. Většina obchodníků ale regály vyklízela až v sobotu po ránu – těsně před otevírací dobou.

„Nařízení přišlo v pátek večer, a tak se vše z obchodu stahovalo během sobotního rána. Prodejnu jsme označili cedulí, že je zákaz prodeje alkoholických nápojů, a lidé to respektují," potvrdil vedoucí prodejny potravin COOP v Sušici na náměstí František Kampoš.

V prodejně COOP v Kolinci však lidé dnes ráno alkohol koupit zkoušeli. „I přes to, že zpráva o zákazu je v televizi, rádiu, novinách, přicházeli někteří lidé hned ráno a chtěli po nás alkohol. Ten však již na prodejně nebyl," řekla vedoucí prodejny Monika Ulrychová. „Určitě menší tržby budou, ale v tuto chvíli nedokáži říci, jak moc," dodala vedoucí.

Podle dnes Deníkem oslovených obyvatel Klatovska je smutné, že muselo umřít 19 lidí, než vláda zakázala prodej alkoholu. „Obchodníci stáhli lahve z obchodů do skladů. Bude ale někdo kontrolovat, že se na pulty znovu nevrátí, až zákaz pomine?" zlobí se Bedřich Řezníček z Horažďovicka.
Zákaz prodeje alkoholu vadí hlavně pořadatelům tanečních akcí. Bez zisku z prodeje alkoholu by totiž jen těžko dokázali utáhnout kapelu, jejíž koncert třeba organizují. Zda lidé na koncerty kapel večer dorazí a zda jim budou stačit slabší alkoholické nápoje, nikdo v sobotu odpoledne komentovat nechtěl.
„Jestli bude mít zákaz nalévání tvrdého alkoholu vliv na návštěvnost hospody a na tržby, nedokáži vůbec odhadnout. To všechno ukáží příští dny. Zatím je u nás prázdno," potvrdil provozovatel Restaurace Na Radnici v Kolinci Jaroslav Oliva.
Ministerstvo zdravotnictví v pátek 14. září v podvečer zakázalo prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky. Porušení zákazu je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, jeho provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.