Na školu už se děti těšily, jejich radost byla vidět hned přes vstupem, kde se s radostí vítaly. „Těším se už hrozně moc, neuvěřitelně. Nejvíc na kamarády, ti už mi moc chyběli, a i na paní učitelku, která je moc hodná. Testování se bojím jen trošku,“ řekl Jakub ze 3. B.

Z toho, že už se opět vrací žáci do lavic, má radost i jeho maminka Michaela Junková. „Zaplať Pán Bůh za to, že jdou již do školy. Docela jsme distanční výuku zvládali, ale takhle bude mezi dětmi, a o to jde, o sociální kontakt. Ohledně testování jsme se podívali na video, domluvili jsme se a zkusíme to, synovi asistovat nepůjdu, on to zvládne,“ uvedla Junková.

Hned u vchodu se žáci rozdělili. Ti, kteří se testovali sami, šli do jiné části školy a ti, které doprovázeli rodiče, také, těch bylo zhruba čtyřicet.

Dětí do školy přišla polovina z prvního stupně, což je zhruba 180 až 190, dle nemocnosti. Z pondělní první vlny byly dvě děti, které nenastoupily z důvodu, že rodiče nesouhlasí s některými kroky.

Luzenské údolí.
TOP 10 míst na Šumavě podle Emila Kintzla s jeho zajímavým komentářem

Někteří rodiče přinesli vlastní testy, což škola umožnila, i tuto možnost uváděli dříve, než s ní vystoupil ministr. „Pro školu to přináší jen malé negativum, protože si musíme poznamenat, o jaký test jde a až to budeme vykazovat, tak musíme vše uvést,“ poznamenal ředitel školy Vítězslav Šklebený, který byl u testování, kde byli přítomní rodiče.

Vše začalo ráno mezi půl sedmou a čtvrt na osm, když přicházely děti do družiny, kdy byl relativní klid. „Před osmou už to bylo trochu hektičtější, už se nám tvořila trochu fronta, tak se nad tím asi ještě zamyslíme. Jinak jsme se nesetkali s žádnými negativními reakcemi rodičů, vše tak proběhlo bez zádrhelů a v 8.10 hodin bylo s testováním hotovo,“ zhodnotil Šklebený s tím, že během prvního testování v jeho části nebyl nikdo pozitivní, stejně tak při vstupních testech zaměstnanců.

Děti testy zvládly, pak jen trochu nervózně očekávaly výsledek, možná více než samotní rodiče.

Ředitel však v této souvislosti poukázal i na očkování učitelů. „Proočkovanost zaměstnanců by mohla být vyšší, kolem poloviny má první dávku, ale úplné ukončení má pouze šest pedagogů. Tohle by mohlo být lepší, protože pro učitele, kteří již budou ve třídách, by to bylo psychicky jednodušší,“ dodal ředitel.