Bezmála 77 tisíc výjezdů si vloni na své konto připsali zdravotničtí záchranáři v Plzeňském kraji. Číslo je to podobné jako v roce předchozím, kvůli covidu-19, jenž ochromil po většinu roku život v naší zemi, se ale změnily diagnózy, pro které záchranáři vyjížděli. Ubylo zraněných při rvačkách či venkovních úrazů, ale přibylo například lidí s psychickými problémy. Právě kvůli covidu-19 byl loňský rok pro záchranáře mnohem náročnější, než ten předchozí.

Sanitky vloni v kraji po telefonátech na linky 155 či 112 vyrazily za lidmi, kteří potřebovali pomoc, celkem v 76 677 případech. „Převládaly výjezdy k onemocněním interního charakteru, jako jsou srdeční kolapsy, mozkové příhody a podobně. Výrazně také přibylo psychiatrických indikací. Naopak ubylo dopravních nehod, opileckých rvaček, úrazů či zranění spojených se sportem nebo venkovní aktivitou,“ zbilancovala krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Mária Svobodová. Dodala, že během roku se situace ale zásadně měnila. Po klasickém začátku roku přišlo jaro, kdy krizová opatření a celostátní lockdown přinesly útlum výjezdů, nejvíce to bylo znát na již zmíněných dopravních nehodách nebo úrazech venku. „Lidé byli opravdu více doma a do zdravotnických zařízení se vydat nechtěli. Mnozí však velmi podcenili svůj zdravotní stav a jejich chronická onemocnění se neustálým odsouváním návštěvy svého praktického lékaře nebo odborného specialisty velmi zhoršila,“ řekla Svobodová.

Na podzim podle ní mnohonásobně stoupl počet výjezdů k pacientům, kteří měli Covid-19 nebo u nich bylo podezření, že ho mají. „Zprvu byla velká část nemocných s lehkými příznaky, to se ale postupně měnilo v případy, kdy si i mladí lidé sáhli na hranici svých sil a ocitali se ve velmi vážném stavu. Bez našeho příjezdu by zjevně situaci nezvládli,“ upozornila mluvčí záchranářů. Připomněla, že po každém výjezdu, kde byl potvrzen covid-19 nebo na něj bylo podezření, je nutná dekontaminace, čímž se prodlužuje čas, než je výjezdová skupina připravena k další akci.

Pondělní kolony na D5 na hranicích s Německem v Rozvadově.
Kraj volá o pomoc: Řidiči kamionů nerozumí, potřebujeme tlumočníky

„Nemocní s Covid-19 byli i v našich řadách, ve výjezdových skupinách i na operačním středisku. Situaci se nám vždy podařilo zvládnout díky ochotě a vstřícnosti všech našich zaměstnanců, kteří zastoupili nemocné kolegy,“ konstatovala Svobodová. Doplnila, že žádná z výjezdových základen nebyla ochromena a byl zachován provoz a dostupnost ZZS v celém kraji. V Plzni jsou denní směny posílené vozem, který je určen zejména pro transporty covid-19 pozitivních nemocných.

Počty covidových zásahů po měsících v kraji:

březen 2020 – 152

duben 2020 – 163

květen 2020 – 43

červen 2020 – 42

červenec 2020 – 18

srpen 2020 – 40

září 2020 – 115

říjen 2020 – 570

listopad 2020 – 413

prosinec 2020 – 311

leden 2021 – 630

Jde pouze o případy, kdy měli pacienti před příjezdem ZZS pozitivní test na covid-19. Volající nemocní, kteří měli „jen“ symptomy onemocnění, v datech zaznamenáni nejsou.