„Chápu, že musely být k vrátkům postaveny zábrany, protože se tam kope, ale taky mohl být udělán nějaký náhradní vchod. Jsou prázdniny a děti si chtějí hrát. Jezdí sem k babičkám a nemají kam jít. Ty větší samozřejmě hradbu přeskočí, ale menší mají smůlu, pokud tedy s ním nejdou rodiče, aby ho přendali,“ řekla jedna z maminek Hana Dolanská.

Podobný postoj měli i další obyvatelé Podhůrčí. Město po dotazu Deníku, zda není možné tam náhradní vchod udělat, rodiče vyslyšelo. „Domluvili jsme se s technickými službami, které jsou správci hřiště, že pokud to bezpečnost stavby dovolí, tak otevřeme Rákosníčkovo hřiště z jiné strany. A to se stalo. Je ale stále nutné dbát na bezpečnost,“ řekl starosta Rudolf Salvetr.

Na náměstí v Klatovech zahrála ve středu skupina Trautenberk.
Náměstí rozeřvali Trautenberci

Rozkopané Podhůrčí je kvůli druhé etapě stavební úpravy technologie systému centrálního zásobování tepla. Na tu se městu podařilo oproti rozpočtu, který byl téměř dvojnásobný, vysoutěžit částku celkem 19 milionů korun. „Původně jsme počítali, že dostaneme dotaci z operačního programu životního prostředí zhruba 8,5 milionu korun. Poskytovatel dotace ale zjistil, že tyto projekty nemají nárok na dotaci ve výši 45% z uznatelných výdajů. Můžeme ale použít jinou variantu, dotace v rámci systému deminimis, kde získáme 200 tisíc euro. Zbylou částku bude financovat město,“ sdělil místostarosta Klatov Václav Chroust.

Podle něj jsou práce v Podhůrčí nutné. „Podpíráme se i o názor teplárny, která říká, že pokud bychom parovod nepřeměnili v horkovod, museli bychom vyměňovat výměníkovou stanici. Kdybychom se rozhodli technologii změnit za dva tři roky, tak to, co bychom do výměníkové stanice vložili, což je 4,5 až 5 milionu korun, by bylo marným výdajem,“ dodal Chroust.