"Nemocnice a její covidová lůžka jsou od podzimu prakticky pořád zaplněná a i když to v posledních dnech vypadá na zlepšení, tak vyhráno zdaleka ještě není. Sestřičky, lékaři i záchranáři už toho mají v uvozovkách plné kecky. A to nejmenší, co můžeme udělat, je, že jim poděkujeme a dáme tak najevo, že o jejich práci víme a vážíme si jí,” řekl dobrovolník klatovské Adry Roman Schavel, který přišel s nápadem promítnout vzkaz pro zdravotníky přímo na nemocnici. Jako provozovatel autokina má potřebnou techniku a důvod: „Několik podobných akcí se už v zemi konalo. A protože v poslední době bylo Klatovsko jedním z nejpostiženějších regionů, napadlo mě, že by se mohla podobná akce uspořádat i tady. A konečně budu moci zase využít promítací techniku, která v současné době bohužel nemá jiné praktické využití,“ doplnil Schavel.

Centrum ADRA spolupracuje s Klatovskou nemocnicí už více než rok. Před příchodem pandemie se plánovalo, že dobrovolníci budou chodit například na oddělení následné péče promlouvat se staršími pacienty nebo číst pohádky těm mladším na dětském oddělení. Pandemie ale záměr odložila. Místo toho se dobrovolníci vrhli na šití roušek. Během jara jich do Klatovské nemocnice přinesli od svých členů i partnerů tisíce. Spolupráce trvá i nadále. „I díky kontaktu s nemocnicí vidíme, že zdravotníci pracují s vypětím všech sil a na hranici lidských možností a je nám jasné, že by se na ně nemělo zapomínat a že si poděkování zaslouží. Proto jsme připravili vzkaz, který jim chceme věnovat a alespoň v prvních minutách doplnit i tematickým hudebním doprovodem,” sdělil vedoucí regionální pobočky Adry v Plzni Nikola Novák.

Oprava kulturního domu v Klatovech.
Oprava bývalé porodnice v Klatovech je odložena, chystají se ale jiné investice

Na akci přišla poděkovat svým kolegům hlavní sestra Vladislava Veselá. „Dnes a denně vidím obětavou, náročnou, ale zároveň kvalitně odvedenou práci při léčbě a péči o pacienty. I za sebe proto děkuji nejen našim kmenovým zdravotnickým pracovníkům, ale i studentům, kteří nám pomáhají v odběrovém místě a v očkovacím centru. Děkuji zdravotnickým i nezdravotnickým pracovníkům, kteří zajišťují péči o pacienty, kteří onemocněli Covidem-19. Péče o ně trvá již víme než rok a je velmi těžká a namáhavá. Chci tak poděkovat všem včetně záchranářů, kteří v podstatě více než rok obětovali svůj soukromý život a pečují o pacienty. A samozřejmě poděkování patří i pravidelným sponzorům a dárcům, kteří na nás myslí a pravidelně zásobují naše zaměstnance ovocem, nápoji, vitamíny a občerstvením. A v neposlední řadě i dobrovolníkům, jako jsou třeba lidé z Adry. Děkujeme,“ řekla hlavní sestra.

Připomněla i to, jak ze dne na den museli změnit chod nemocnice, připravit covidová lůžka a oddělení.

Ever Given na Čertově jezeře.
Ever Given zamířila ze Suezského průplavu na šumavská jezera