Zájem o akci byl podle organizátora Františka Strnada mezi soutěžícími značný. „Letos bylo přihlášeno celkem devatenáct gulášů, což je více než v loňském roce,“ říká Strnad.

Každá specialita byla prý připravována podle tajných a osvědčených receptur a žádný ze soutěžících ji nechtěl prozradit. „Loni jsem se prvního ročníku zúčastnil spíše jako pozorovatel a usoudil jsem, že guláš umím uvařit lépe, než ty, které byly v soutěži. Proto jsem se letos přihlásil s vlastním výrobkem. Náš Kazbunda guláš byl opravdu vymakanej. Několik dnů bylo maso naloženo a dochuceno divokým kořením. Nejlépe chutná ale s chlebem. Je to srnčí guláš. Kamarádka Marie Hackerová dodala maso, já vařil a Libor Hacker radil. Tahleta kombinace byla naprosto dokonalá,“ svěřil se Vladimír Žižka z Belvederu. To mu ale k vítězství v soutěži nestačilo.

„Pětičlenná porota to neměla vůbec jednoduché. Musela totiž ochutnat všechny vzorky a rozhodnout. Hodnotil se vzhled guláše, jeho úprava a chuť. Dříve než šel gulášek k porotě, musel si ho soutěžící sám připravit na talíř,“ pokračuje Strnad. „Většina ochutnávaných gulášů byla letos vynikající a o hodně předčily kvalitu z roku 2008. Nebylo vůbec jednoduché vybrat ty nejlepší,“ nechal se slyšet Aubrecht.

Nejlepší šumavský guláš 2009 nakonec uvařila Zdeňka Lavičková. „Jde o šumavský guláš v chlebovém hrníčku, který je naší rodinnou specialitou,“ řekla Lavičková z Osvěžovny Kandahar v Železné Rudě.

„Druhé místo obsadil pan Just z hotelu U Larvů v Alžbětíně se svým jelením gulášem a třetí místo patřilo paní Sklenářové z penzionu Habr v Železné Rudě, která se umístila se srnčím gulášem z obory,“ doplnil informace Strnad.