Tuto možnost budou mít například v Klatovech, kde je připraven pestrý program, který začne v 13.15 hodin na tamním náměstí. „Zahájení se uskuteční před kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce. Poté bude následovat hudební recitál Jaroslava Hutky na náměstí. Diváci budou mít rovněž možnost zhlédnout společné vystoupení Jaroslava Hutky a pěveckého sboru Karafiát působící při základní škole v Čapkově ulici v Klatovech," uvedla za organizátory ředitelka městského kulturního střediska v Klatovech Věra Schmidová.

Od 13.25 hodin si lidé mohou prohlédnout ve vestibulu radnice výstavu s názvem „Listopad 1989 v Klatovech."

Podívanou na nový film „Odborný dohled nad východem slunce" nabídne kino Šumava. Za vstupné zaplatíte jen 25 korun.
Oslavy zakončí koncert, který si můžete poslechnout v 19 hodin v sálu klatovské radnice. O hudební zážitek se postará Gospelová jednička Zuzana Stirská a Fine Gospel Time.

Koncert, který město pořádá pod názvem Sametové vzpomínání, se uskuteční také v galerii v Horažďovicích. Vystoupí Veronika Švecová s písní Modlitba pro Martu a student Jan Mrázek. Koncert začne v 17 hodin.

Vzpomínka pod lípou Svobody

Jako již tradičně se na rok 1989 bude vzpomínat také v Sušici. Tam se 14. listopadu uskuteční beseda s Martinem Mejstříkem – jedním ze studentských vůdců sametové revoluce. Popovídat si s ním můžete přijít v 18 hodin do kavárny sušického kina. „V pondělí 17. listopadu v 17 hodin si pod naší „lípou svobody" tradičně připomeneme 25 let od sametové revoluce, události z roku 1939 a také vzpomeneme nedožité 70. narozeniny Karla Kryla. Jsem přesvědčena, že jsou okamžiky v životě našeho národa, na které se nesmí zapomenout," sdělila organizátorka Milena Naglmüllerová.

Revoluce pomohla Mouřenci

Události listopadu 1989 si lidé připomenou také v kostele sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem. V rámci tradiční akce „Sametový Mouřenec" tam vystoupí 16. listopadu od 14 hodin skupina Missa. Během zhruba dvouhodinového koncertu zazní písně Karla Kryla. „Písničkář Karel Kryl je podobně jako zpěvačka Marta Kubišová symbolem politické změny, kterou naše země před 25 lety prošla. Příchozí se mohou těšit na písně Vasil, Anděl, Žalm 71, Děkuji nebo Bratříčku, zavírej vrátka," pozval jeden z pořadatelů akcí na Mouřenci Lukáš Milota.

„Sedmnáctý listopad 1989 má pro tento šumavský kostel více než jen symbolický význam. Nebýt politické změny, bůh ví, jak by dnes minulým režimem ignorovaný a vandaly cíleně ničený Mouřenec vypadal a zda by se někdy dočkal záchrany," dodal Milota.
Vstupné na koncert bude 100 korun. Po koncertu je připravena komentovaná prohlídka kostela a kostnice.

Akci k 17. listopadu pořádá také škola v Dlouhé Vsi, která zve na „Světluškový průvod". V 17.30 hodin bude sraz u školy. „Průvod s lampiony za doprovodu Solovačky projde vsí a bude zakončen vzpomínkou na 17. listopad a státní hymnou," informovala ředitelka školy Kristina Popelová.

Pozadu nezůstanou ani v Janovicích nad Úhlavou. Tam připravují na pondělí rovněž lampionový průvod u příležitosti 25. výročí sametové revoluce. Sraz účastníků je v 17.30 hodin u tamního městského úřadu. Průvod bude zakončen velký ohňostrojem za doprovodu hudby.