ZELENÁ LHOTA
Obec zhruba sedm kilometrů od Nýrska nad východním břehem nýrské přehrady. Pocházel odtud 36letý dělník František Saller, který sice byl ženatý, ale z nějakého perverzního důvodu začal udržovat milostný styk s místní 31letou Marií Pelikánovou. To bylo v roce 1934.

Pelikánová měla zřejmě po úrazu amputovány obě nohy u kolenou. Byla to zajisté zdravotní nevýhoda, co se týče práce, takže byla doma a byla brána jako obecní chudá. Obec měla vůči ní vyživovací povinnost. Řekneme si, chudák invalida, ale i ona měla normální sexuální touhy. Nehledě na to, že již byla dvojnásobnou matkou. Obě děti byly nemanželské a byly asi v péči otců (nebo ústavu). Saller jako iniciátor v jejich vztahu si Pelikánovou vzal k sobě domů do bytu a od obce dostával na každý den tři koruny na její obživu. Jejich poměr byl čistě fyzický, žádná láska tam nebyla.

Po necelém roce, 8. července 1935, Pelikánová porodila v lese zdravé dítě. Saller, který byl s ní, dítě uškrtil a zakopal. Po tomto činu následovaly jisté neshody a Pelikánová se od Sallera odstěhovala. Někdy koncem srpna se novým domácím přiznala, že má velké výčitky svědomí, a aby si ulevila, všechno jim řekla. Byla jimi nabádána, aby to nahlásila četníkům,a když tak neučinila, zhruba za týden celou věc udali dešenickým četníkům domácí sami.

Vše se dopodrobna vyšetřilo a Saller i Pelikánová skončili ve vazbě. Ve čtvrtek 14. listopadu 1935 zasedal v Klatovech porotní soud, který oba aktéry uznal vinnými z vraždy novorozeněte. Pelikánová dostala tři roky vězení a Saller patnáct let. Co dodat? Špatný život dělá špatné lidi a ti zase špatné věci…

Ivan Rubáš