ZDEBOŘICE
Obec cca 10 km východně od Klatov.

Bylo přesně 1. máje roku 1930, když do této odlehlé vesnice přišel protřelý podvodník 51letý Bureš. Pocházel z Klatov a bylo zajímavé, že vyrůstal ve spořádané rodině. Zlom v jeho životě nastal až při výkonu vojenské služby, kde „přičichl“ k snadnému „vejdělku“ při obstarání různých věcí. No a pak se to s ním táhlo. Celkem byl 29 krát soudně trestán a „katrem“ (za mřížemi) strávil dohromady 24 let, 4 měsíce a 25 dní. Bezmála celou polovinu svého života… Takže onoho dne přišel do „Stobořic“ a navštívil hajného Bastla.

Jeho ženě nabízel několik gumových holínek za 75 korun, ale neměl je u sebe. Hajná „zajíce v pytli“ nekupovala, takže první lest Burešovi neprošla. Představil se jako správce hospodářského družstva a přenocoval u nich. Ráno se při řeči dozvěděl, že synátor Karel Bastl vyřizoval zakázku tří metrů dříví pro správce družstva. Bureš okamžitě zareagoval, řekl, že o tom věděl, že je to pro něho, jen si tímto tajným výletem kvalitu dříví prověřoval.

Za dříví měl zaplatit 195 korun a tak vzápětí opět jeho mozek rychle zapracoval. Bureš hajné Bastlové řekl, že za svoji solidnost by mohla mít od družstva levnou mouku. Bratru tři pytle za 280 korun. To byla láce (velmi dobrá cena), a tímto byla Bastlová již „chycena na háčku“. Aby o mouku nepřišla, tak na Burešovu radu si ji dopředu zaplatila A to tak, že Burešovi dala 85 korun, což byl rozdíl mezi cenou dříví a cenou mouky. Bureše ještě pohostila sváteční pečínkou a vyprovodila ho k autobusu, co za hodinu měl jet od Plánice. Bureš jí ještě slíbil, že do tří dnů někoho s moukou pošle, takže to bude mít i s dovozem.

Peníze ho v kapse hřály, žaludek měl taky plný, takže se na Bastlovou mile usmíval a mával do té doby, dokud nezašel za kopec. Bastlová čekala ne tři dny, ale týden, dva a konečně 15. května došla do Klatov a už s jistým tušením, že naletěla. A taky že jo. Bylo jí sděleno, že pan správce jezdí autem a dle fotografie byl dozajista jiným pánem nežli ten co byl u nich. Vše nahlásila na policii a dle fotografie byla zjištěna pravá totožnost podvodníka, a tím byl Bureš.

Bylo zahájeno pátrání a za pět dní ho nýrští četníci zadrželi a dopravili do klatovské vazby. Jaký byl jeho jubilejní třicátý trest nevím, ale určitě přežil zimu v teplíčku… Jedno se podvodníkům musí uznat. Násilníci a psychopati používají hrubé fyzické síly nebo duševního teroru, ale podvodníci používají hlavu a využívají lidské hlouposti…

Ivan Rubáš

Dobový inzerát z klatovských novin z let 1920 - 1930
Výpravy zpět aneb Co se kdysi psalo - 373