„Je to velice náročné, protože tím, jak zůstaly děti doma ze školy, tak jedeme nepřetržitý provoz. Vychovatelé mají jednou tak dlouhé služby, musí dělat všechny obvyklé věci plus navíc zastat úlohu učitelů. Je velmi těžké udržet soustředění dětí a také je někdy k učení přimět, motivovat je,“ řekla ředitelka Dětského domova v Kašperských Horách Marie Kučerová.

Pomoci jim chodí v pracovní dny dopoledne jedna učitelka z mateřské školy, která se stará o předškolní děti, aby se vychovatelé mohli věnovat školním dětem. „Paní učitelka začala nyní od pondělí a je to pro nás velká pomoc. Dvakrát v týdnu ještě dochází za dětmi učitel, který je vyučuje. Jinak se nikdo jiný na naši výzvu neozval,“ uvedla ředitelka.

Přiznává, že velkou výhodou pro volný čas je, že u všech domovů pro děti, které provozují kromě Kašperských Hor ještě v Chanovicích a v Sušici, mají zahrady, takže se děti ve volném čase zabaví na nich.

Období koronavirové pandemie je těžké také pro Klokánek v Janovicích nad Úhlavou, kde sice nemají v současné době žádného školáka, ale hodně energie potřebují i na péči o malé děti. „Máme deset malých dětí ve věku od tří měsíců a nejstaršímu bude šest let. Takže je to hodně náročné, protože teta má na starost pět malých dětí. Přes den pomáhá ještě denní teta, odpoledne se střídáme s kolegyní a bereme si děti ven. Děti nejvíce baví motorkové závody, houpačky, skluzavky a různé soutěže, kde na konci dostanou sladkou odměnu,“ sdělila ředitelka Klokánku Alena Jandová.

Mají otevřené dva byly a o děti se starají čtyři týdenní tety, které se střídají po týdnu, v tom se v zařízení nic nezměnilo. A ani v této těžké době na Klokánek nezapomínají dárci. „Chtěla bych moc poděkovat všem, kteří na nás ani v téhle nelehké době nezapomněli a snaží se nám pomáhat jak finančně, tak materiálně, například s rouškami, dezinfekčními prostředky, potravinami. Moc si toho vážíme a děkujeme.“ dodala Jandová.

Ilustrační foto.
Zloději vykradli obchod v Nýrsku i chaty u Chanovic