Většina historických objektů na Klatovsku v nové turistické sezoně, která odstartuje za měsíc, neplánuje zvyšování vstupného. Výjimkou jsou  hrady Rabí a Kašperk. Hrady a zámky na Klatovsku přesto chystají některé změny v expozicích.

„Výrazně se ceny vstupenek na objektech ve správě Národního památkového ústavu Plzeň zvyšovaly v loňském roce. Letos proto zůstane vstupné většinou zachováno. U nás zaplatí návštěvník 90 korun, děti, studenti a důchodci pak 60 korun,“ říká kastelán hradu Švihov Lukáš Bojčuk. Na Švihově zahájí novou turistickou sezonu stejně jako na všech památkových objektech u v sobotu 31. března.

Hrad Švihov nabídne návštěvníkům novinky v hradní zbrojnici a zpřístupní i další místnost s expozicí pánské ložnice.

Také Velhartice přivítají první návštěvníky o posledním březnovém víkendu.

„Výše vstupného z loňského roku bude u nás i v letošním roce zachována. Alespoň nemáme  v tuto chvíli  žádnou informaci o tom, že by se  mělo zdražovat. Na návštěvníky se už moc těšíme. Novinkou pro ně bude kompletně opravená budova bývalého hradního pivovaru, kde máme nové výstavní prostory a zázemí pro ně,“ řekla zástupkyně kastelána ve Velharticích Anděla Mejstříková.  Ve Velharticích zaplatí  návštěvník za okruh hrad i zámek 70 korun, snížené vstupné je pak 50 korun.

Dva hradní návštěvnické okruhy budou pro návštěvníky otevřeny i letos na hradě Rabí. Tam dosud návštěvník platil vstupné 70 a 50 korun. „Máme požádáno o mírné zvýšení vstupného, aby rozdíly v cenách vstupenek byly spravedlivější, ale zatím nemáme nic potvrzeno,“ prozradil kastelán na Rabí Karel Broža.

O zhruba deset korun by se mělo od května zvýšit vstupné také na hradě Kašperk, který patří městu Kašperské Hory. Tam do konce dubna zatím zaplatíte 60 a 45 korun.
„Pro naše návštěvníky chystáme zbrusu nové prohlídky na obou prohlídkových okruzích. Návštěvník tak získá nový pohled na hrad a život  v něm ve středověku. Našim cílem je hrad Kašperk zatraktivnit a to se bohužel odrazí i do výše ceny vstupného,“ potvrdil kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda.

Rušno je i v Chudenicích na Starém czernínském zámku, kde řemeslníci připravují nové prostory pro zámecké expozice, ale i nové zázemí pro průvodce a správu zámku.  „Zámek otevře své brány klasicky o posledním březnovém víkendu. Na návštěvníky čekají klasické prohlídky po zámeckých interiérech ale i muzeum Josefa Dobrovského. Během léta budou pak otevřeny nové zámecké expozice, na kterých se pracuje. Ty budou věnovány různým osobnostem Chudenic a okolí a chudenické farnosti. Otevřeny budou během oslav povýšení Chudenic na městečko, které se uskuteční v červenci,“ potvrdila kastelánka Miroslava Žáková. I v Chudenicích zůstane vstupné stejné. Dospělý zaplatí 60 korun a dítě 40 korun.

Také v Klatovech zůstávají ceny stejné. Do Vlastivědného muzea Dr. Hostaše  se můžete vydat do stálé expozice za 30 korun dospělí a za 15 korun děti, studenti a důchodci. V lékárně U Bílého jednorožce zaplatíte 40 a 20 korun.  Za návštěvu Černé věže je  vstupné taktéž 40 a 20 korun. Černá věž bude v dubnu otevřena jen o víkendech, od května pak každý den.