V Maňovicích, kde v řádných volbách kandidovali do šestičlenného zastupitelstva všichni jako nezávislí kandidáti, budou mít nyní voliči na výběr ze dvou sdružení. „Registrovány byly tři kandidátky. Sdružení nezávislých kandidátů „Za budoucnost Maňovic", Sdružení nezávislých kandidátů „Starousedlíci Maňovice" a jeden člověk kandiduje samostatně jako nezávislý kandidát," informoval Miroslav Panuška, který byl po neúspěšném ustavujícím zasedání jako dosavadní starosta pověřen řízením obce do nových voleb.

Sedm zastupitelů budou volit v Hamrech. „Máme opět dvě kandidátky, Sdružení nezávislých kandidátů Hamry a Sdružení nezávislých kandidátů Za lepší Hamry," uvedl starosta Hamrů Miroslav Kroupa.

Hrozí pat

V Hamrech tak hrozí opět povolební pat, kdy jedno sdružení získá tři mandáty a druhé čtyři. Pokud se nebudou kandidáti schopni domluvit a členové jednoho sdružení odstoupí, nezbude v zastupitelstvu minimální počet pěti zastupitelů daný zákonem a volby se budou muset opakovat. Taková situace nastala po volbách v roce 2010 například v Prášilech, které byly bez zastupitelstva rok, a v Hnačově, který neměl funkční zastupitelstvo dokonce dva roky.

„Těžko říci, zda se domluvíme. Když se to dostane „za hranu", je už domluva těžká. Ale snad už vášně trochu vychladly a v zájmu obce se nějak dokážeme shodnout," povzdechl si Kroupa. „Už by se mělo plno věcí připravovat, za současného stavu, kdy máme jen čtyři zastupitele, to nejde," dodal. Pokud nemá obec funkční zastupitelstvo, nelze totiž rozhodovat například o investicích. Obec tak přichází o možnost čerpání dotací.

David Kojan