Celou noc pracovala Jana Pastyříková na výrobě vyřezávané dýně zdobené kytičkami ze zeleniny a ovoce. Námaha se vyplatila, na již 21. ročníku gastronomické výstavy a soutěže EX – Myslív získala hlavní cenu.

„Nechala jsem se inspirovat knihou, i když tam byla dýně plněna jen ovocem. Mě napadla tato forma ozdobení. Pracovala jsem na tom celou noc. Třikrát jsem tu získala titul absolutního vítěze a i letos bych ráda uspěla,“ svěřila se před vyhlášením výsledků Deníku Pastyříková, která mohla být i tentokrát spokojena. Hlasovala pro ni totiž více než třetina z více než čtyř set návštěvníků výstavy.

Velkou pozornost budil i perníkový kolotoč, který vytvořila Ivana Havlíková. „Pracovala jsem na něm asi deset hodin, celou noc jsem nespala. Nejsem cukrářka, ale je to pro mne koníček. Odreaguji se přitom a navíc mě těší zájem lidí,“ pochvalovala si žena z Myslíva, která se soutěže zúčastnila již popatnácté a i letos si došla pro jednu z cen.

Práce nejen těchto žen oceňovali návštěvníci, „Přijela jsem spolu s rodinou z Kovčína a jsem tu poprvé. Líbí se mi to, myslívské ženy vše moc krásně připravily,“ pochvalovala si jedna z návštěvnic Ludmila Samiecová.

„Kulinářské umění předvádí na naší tradiční výstavě a soutěži lidé z Myslíva, Milčic a Loužné. Vystaveno je sto padesát pokrmů. Neochutnává se, ale o nejlepších rozhodují všichni návštěvníci, kteří vyplňují hlasovací lístky. Chuť se tedy musí odhadnout, hlavně vyhrává vtip,“ vysvětlila myslívská starostka Marie Pícková, která pochválila Annu Slukovou, jež se postarala o dekoraci, a Josefa Kolaříka, který připravil všechny zabijačkové pochoutky.

Letos kromě tradičních připravili organizátoři i speciální kategorii – bábovky. A ty byly opravdu různorodé, stejně jako všechny pokrmy. Příchozí potěšila i bohatá tombola.

Výsledky soutěže

Ovoce, zelenina, houby: 1. Jana Pastyříková – Mamince k svátku, 2. Zdeněk Kolman – Princezna na bále ztratila korále, 3. Růžena Titulová – Hrušky na červeném víně.

Vepřové maso: 1. Jolana Koláříková – Selka, 2. Josef Kolářík – Červík Pepík, 3. Štěpánka Pintová – Farma pana Mrkvičky.

Drůbež: 1. Miroslava Adamcová – Košíček červené Karkulky, 2. Míša Vejvančická – Berušky, 3. Mirka Fleisigová – Kuřecí roláda.

Ryby a králíci: 1. Marie Posavádová – Kapří miminko, 2. Ludmila Havlíková – Kapr kokrháč, 3. Jana Barcabová – Bio králík.

Zvěřina: 1. Ivana Ptáčková – Havaj, 2. Marie Pícková – Divokačka s koulema, 3. Alena Tyrpeklová – Gulášek.

Studená kuchyně: 1. Eva Majerová – Z mechu a kapradí, 2. Marie Soukupová – Vějíř, 3. Martina Protivová – Ježkovy voči.

Cukrářské výrobky: 1. Pavla Ševčíková – Starý pařez, 2. Anna Titulová – Slamák, 3. Mirka Fleisigová – Šiška.

Medové pečivo: 1. Ivana Havlíková – Kolotoč, 2. S. a R. Moravcovy – Fotbalové hřiště, 3. Míša Vejvančická – List z kalendáře.

Zvláštní kategorie bábovky: Štěpánka Pintová – Šípková Růženka.