Třeba zámek v Manětíně navštívilo letos přes 11 600 návštěvníků. V sezoně v roce 2019 tam ale přijelo skoro 14 tisíc turistů. „Na to, že návštěvníci museli chodit s respirátory a byla omezená kapacita prohlídek, byla sezona ještě dobrá,“ zhodnotil kastelán manětínského zámku Karel Mašek s tím, že se snažili většinu akcí soustředit hlavně do venkovních prostor zámku, do parku a nově otevřené oranžerie. „Stejné plány máme i na příští rok. S covidem se zkrátka budeme muset naučit žít,“ uvedl kastelán.

Poznáte obec na snímcích?
KVÍZ: Poznejte obec, kterou zachytil hledáček redakčního fotoaparátu

Velký rozdíl oproti době před covidem zpozoroval Mašek také na provozu zámecké restaurace. „Mnoho lidí ani nechodí dovnitř, jídlo si berou s sebou,“ upozornil.

Manětínský zámek se letos pro milovníky historie ještě zcela neuzavře. „Na 11. prosince chystáme akci s názvem Koleda pro Štědrušku. Bude to takové hrané povídání o tom, jak Lažanští trávili čas na zámku. O akci je velký zájem a tak bych lidem doporučil, aby si vstupenky zarezervovali,“ uzavřel Mašek.

Prohlídka na objednání

O stovky návštěvníků rovněž letos přišel klášter v Kladrubech, tam se ale kvůli rozsáhlé rekonstrukci provádí už třetím rokem pouze v interiéru klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie, sv.Wolfganga a sv. Benedikta. „Kvůli covidu jsme začínali až v červnu, což bylo to, co nám nejvíce zkomplikovalo návštěvnický provoz. Ale nějak jsme se s tím popasovali,“ řekl Deníku kastelán Milan Zoubek.

Klášter se pro veřejnost uzavřel, podle Zoubka je ale možné si na víkend dopředu objednat prohlídku pro více než 15 osob.

Martinské trhy na plzeňském náměstí Republiky.
Na trhy na plzeňském náměstí přijede i svatý Martin s družinou, podívejte se

Spokojeni byli letos na hradu Velhartice. Na oblíbenou šumavskou památku zavítalo letos přes 53 tisíc turistů, o téměř sedm tisíc více než v roce 2019. „Naši výhodou je to, že jsme zřícenina. Otevřít jsme tudíž mohli už v květnu, sice bez průvodců, ale lidé i tak chodili,“ sdělil kastelán Matěj Mejstřík.

Správce velhartického hradu se domnívá, že vyšší návštěvnosti pomohla také nově otevřená výstava v hradním pivovaru.

Nejnavštěvovanější památkou ve správě NPÚ byla zřícenina hradu Rabí. „Tento objekt navštívilo letos 61 516 lidí,“ informovala mluvčí NPÚ Markéta Slabová.

Zásadní propad letos zažil zámek v Horšovském Týně. „V roce 2019 jej navštívilo 25 485 lidí, letos 14 002,“ sdělila Slabová.

Ilustrační foto
Vemte si mě domů, prosil opilý cizinec strážníky, pak schoval hlavu pod auto

O tisíce návštěvníků méně zaznamenali také v klášteře Plasy. „Letos tam zavítalo 12 446 návštěvníků, v roce 2019 to přitom bylo 21 192 turistů,“ doplnila mluvčí.

Památky ve správě NPÚ v kraji navštívilo letos 217 911 osob. V roce 2019 to přitom bylo 264 012 lidí. Na vstupném se tam v letošním roce vybralo 18 989 280 korun, před dvěma lety 19 991 963 korun.