„Vlastně to ani není klip. Je to čtyřminutový film, ve kterém účinkují velká herecká jména, která dala už tak silnému příběhu ještě větší hloubku. Natáčelo se na Šumavě kousek od Železné Rudy, kde bydlím. Když jsem viděl videoklip poprvé celý, dojal mě k slzám,“ přiznal zpěvák.

Zdroj: Youtube

Sám má z doby, která před rokem 1989 panovala, své zážitky. S námětem ale přišel Jarda Zderadička a Dan Horník z @filmzlicincompany. „Tohle téma se mě už od dětství hodně dotýkalo. Vyrůstal jsem v pohraničí přímo u železné opony. Nejednou nás s tátou vyváděli vojáci se samopaly z lesa, když jsme šli na houby nebo borůvky. Kdo a kde se pokusil o útěk a kdo to nepřežil, nebo koho chytili, to byly příběhy, které jsme jako děti často slýchávaly a vnímaly. Také můj strýc s rodinou emigroval a přecházel hranici přímo v Železné Rudě. Mimochodem nedaleko místa, kde se tento klip natáčel,“ prozradil Ztracený, který je pyšný na to, že natočili tento videoklip, ale současně k tomu dodává: „Podotýkám ještě, že nikdo nechce chytračit, otevírat staré rány a minulost. Současně mám pocit, že by se nemělo zapomenout na dobu, kdy svoboda nebyla samozřejmostí jako dnes.“

Konec videoklipu končí vzkazem: Tento příběh je věnovaný jako památka těm, kteří takové štěstí neměli. V minulém režimu vyhaslo při útěku za svobodou stovky životů, dalších tisíce dopadených bylo mučeno, ponižováno a zničeno, kvůli pár metrům. Svoboda nebyla vždy samozřejmostí.

Policista David Žák u klatovského soudu.
Policista při rvačce na fotbale hájil slabšího, uniformu svléct nemusí