„Počasí velmi pomáhá, sjezdovky zatím drží a je to znát i na návštěvnosti. Od pondělí 7.března u nás každý den zatím lyžovalo přes 1000 lyžařů, což je na tuto pokročilou dobu zimní sezony neobvykle vysoká návštěvnost,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.  

Nejvíce lyžařů je v posledních týdnech, a ten současný není výjimkou, na svazích od 9,30 do 12 hodin, kdy se pár minut čeká na čtyřsedačkovou lanovku. Potom až do ukončení provozu v 16 hodin jsou menší fronty patrné už jen ve zdejších restauracích a barech. Večerní lyžování se tady pravidelně koná každý pátek, sobotu a středu vždy od 18,30 hodin na osvětlené Spodní Šanci.                         

Louže se vrací po třech letech a pošestnácté

Po třech letech a poprvé od března 2019 (pak „úřadoval“ covid/2021, v roce 2020 i v kombinaci se špatným počasím) se na šumavském Špičáku pojede v sobotu 12.března 2022 Jízda přes louži. Šestnáctý ročník divácké atrakce odstartuje v 15,30 hodin poblíž kiosku U Sekyrek (na dojezdu sjezdovky číslo 2 U Zalomeného). Přihlásit se lze pouze online na webu areálu spicak.cz a od 14 hodin do začátku startu se musí soutěžící ještě zaregistrovat u pořadatelů v prostoru u louže. Počet účastníků je z časových důvodů (závod musí skončit do tmy) omezen na maximálně 50.     

Už před více než čtyřmi lety bylo vyhlášeno pátrání po Josefu Kolářovi z Klatov a dosud není vypátrán. Od té doby na něj bylo vydáno již několik zatykačů.
Na muže z Klatov vydaly soudy už několik zatykačů, druhý Klatovan se přihlásil

 

Jako vždy se jedou tři kategorie – lyže, snowboard a speciály. Startovné stejně jako divácké vstupné se neplatí. Diváci si tento blížící se konec sezony na Špičáku vždy užívají, na akci jich přijde pravidelně více než 1000.

Louže, jinak zhruba 20 metrů dlouhý a 1,3 metru hluboký „bazén“, na Špičáku vyhloubí bagr ve sněhu, jeho dno a boky se pokryjí nepropustnou plachtou a pak se napustí vodou z blízkého horského potoka. Viz ilustrační foto z roku 2019.

Závod má jedno léta neměnné pravidlo - kdo se při přejezdu louže nevykoupe, s jistotou vítězí. Po každém kole se zkracuje délka nájezdu a kdo jako poslední ve své kategorii spočine na lyžích, snowboardu nebo speciálu na druhém břehu (nebo dojede louží nejdál), je vždy „králem“ nejen louže, ale i špičácké zimní sezony, která tímto vrcholí.

Od pondělí 14.března se zimní sezona 2021/22 ve Ski&Bike Špičák přehoupne do své závěrečné fáze i se snížením cen skipasů v rámci ceníku vedlejší sezony.