„Dělají nálety na vše. Jen několik minut stačilo k tomu, aby na naší zahradě zlikvidovali před létem  třešně i višně, pustili se do jahod a teď  během pár minut zničili úrodu rybízu. Měli jsme na zahradě i kanadské borůvky, i ty jsou pryč," potvrdila  Eva Vokáčová z Měčína.
Podle zahrádkářů se špačci nezastaví před třešněmi, švestkami, hruškami a chutnají jim i blumy. V jejich zobácích mizí i plody bezu a jeřabin.
„Letos je situace asi nejhorší. Nikdy předtím jsem taková hejna na zahradách nezaznamenal. My jsme například přišli o kompletní úrodu černého i červeného rybízu," zlobí se zahrádkář z Plánice Jindřich Orna.
„Stává se čas od času, že něco úrodu na zahradách poničí. Jednou to jsou plži, jindy plísně, pak déšť a nebo kroupy. Občas si postěžujeme na špačky. Hejna letos však mají možná i několik stovek kusů, a to tu ještě nebylo," vysvětluje zahrádkář.
Špačci se v hejnu nebojí prý ani přítomnosti lidí. Plašení výkřiky, tleskáním či boucháním do plechu na ně prý vůbec neplatí.
Ptáci berou útokem i pole, na kterých zemědělci sklízejí letošní úrodu obilí. „Je to hrozivý pohled, když vidíte to hejno ptáků jak bere pole útokem . Sotva jsme sklidili, hned se za vámi dělalo černo," popsal situaci zemědělec z Klatovska Josef Valvoda.
Hejna špačků jsou ale podle odborníků naprosto normálním jevem. „Špačci jsou tam, kde je dobrá úroda a kde mají co jíst. Oni slouží jako „doklízeči", a tak sežerou i to, co na stromech a na zahradách necháme. Není ale pravda, že by se lidí a nebo plašení nebáli Existuje celá řada plašiček, které se dají používat. Úroda se však dá chránit i jiným způsobem, třeba sítěmi," dodal Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.
„Špačci nejsou nebezpeční. Obávat se jich je zbytečné. Nic podobného jako v televizních hororech nás potkat nemůže," směje se záchranář.