Mohou za to vysoké ceny surovin a stále se zvyšující náklady na energie i další výdaje. Lidé ale i přes zdražení většiny potravin berou obchody útokem. Lidé nakupují především suroviny na pečení, velikonoční sladkosti či alkohol a sladkosti pro koledníky. Nákupní horečku čekají obchodníci v těchto dnech, kdy přichází na řadu nákupy velikonočního pečiva, masa, zeleniny. „Ze sortimentu pečiva je jednoznačně největší zájem o mazance, kterých se každoročně prodá kolem čtvrt milionu kusů, oblíbený je pochopitelně také velikonoční beránek, jehož z regálů zmizí na 80 000 kusů,“ říká Miroslav Černý, vedoucí oddělení zákaznických průzkumů společnosti Tesco.
Z velikonočních sladkostí, určených na koledu, mají zákazníci v obchodech největší zájem o čokoládová vajíčka, zajíce, kachničky a další sladkosti.
Veřejnost nakupuje ale i u malých výrobců a obchodníků. Pekaři na Klatovsku i přes vysoké náklady přichystali pro své zákazníky na velikonoční stůl celou řadu tradičních výrobků. „Zůstáváme u klasiky, a to u beránků, zajíců, bochánků. Je to typický sortiment, který po nás naši zákazníci vyžadují,“ říká sušický pekař Karel Rendl, který na letošní Velikonoce napeče téměř dva tisíce beránků.
„I u nás v Klatovech – Lubech pečeme na Velikonoce tradiční beránky a zajíce, které se dělají buď z biskupského těsta nebo ze šlehaného. Některé jsou cukrované, jiné se polévají tmavou nebo světlou polevou. Pečeme tradičně i mazance a další pečivo,“ pokračuje Fiala. Pekaři začínají s pečením zhruba čtyři týdny před svátky.
Klasického velkého beránka z biskupského těsta bez polevy pořídíte letos průměrně kolem 70 korun, s polevou do 80 korun, mazance máslového, sypaného mandlemi, koupíte kolem 50 korun. Ceny jsou různé podle druhů i váhy výrobků. Podražily i suroviny na pečení doma. Cena vajec stoupla z 2,90 na 4,90, máslo se pohybuje kolem 25 – 35 korun, 1 litr mléka stojí kolem 16 korun.
Připravena na Velikonoce jsou i řeznictví. V řeznictví a uzenářství Šneberger v Železné Rudě mají připraven veškerý velikonoční sortiment. „Máme uzené maso, klobásy, párky, zákazníci u nás nakoupí v případě zájmu i jehněčí a nebo telecí maso. Všeho máme dostatek, a tak zákazníci mohou přijít,“ říká majitelka obchodu Lenka Šnebergerová.