Šumava a Klatovsko lákají turisty i milovníky přírody a památek od nepaměti. Zdejší krajina, hluboké lesy, rozkvetlé louky, tajemná jezera a starobylé hrady jsou však již řadu let také vyhledávaným místem pro televizní a filmové štáby. Jedinečné šumavské scenérie mnohokrát posloužily jako unikátní kulisa pro nejednu pohádku, komedii, rodinný film, romantiku, drama či horor. A právě po stopách filmařů a filmových místech budeme společně putovat.

Filmaři zavítali také do Strašína na Sušicku, a to hned dvakrát. Režisér Vláčil tam natáčel některé záběry do svého filmu Dým bramborové natě, který měl premiéru v roce 1976.

Bývalý farář Daniel Mertl prý obyvatelům Strašína mnohokrát vyprávěl o tom, jak filmaři natáčeli na strašínské kostelní cestě. „Cesta k našemu kostelu je moc půvabné místo. Především pak úsek, kdy se rozděluje na Lazna a do Nezdic. A právě v této části cesty směřující na Nezdice se některé záběry skutečně natáčely. Pan farář vždycky říkal, že si pan režisér Vláčil zdejší krajinu i naši kostelní cestu moc pochvaloval a že se mu u nás líbilo," vzpomíná strašínská obyvatelka a bývalá kronikářka obce Helena Sucháčová.

Celý článek si přečtete v sobotním Klatovském deníku