Lokalita Březový potok, která zasahuje do katastrů obcí Pačejov, Maňovice, Velký Bor, Chanovice, Olšany a Kvášňovice, je jednou ze sedmi v republice zvažovaných Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pro stavbu hlubinného úložiště.

„Vzhledem k tomu, že jsme 15. října na jednání rady obce Pačejov rozhodli o podání žaloby proti rozhodnutí ministra životního prostředí ohledně povolení geologických průzkumů, rozhodli jsme se zorganizovat besedu, abychom informovali občany, co se ohledně úložiště momentálně děje," vysvětlil předseda sdružení a zároveň pačejovský radní František Kába.

Na besedě vysvětlovali zástupci sdružení i obcí fungování tzv. „Pracovní skupiny pro dialog o hlubinném úložišti". „Současná legislativa obcím ani obyvatelům neumožňuje účinnou obranu, ale v rámci platných zákonů se snažíme bránit, jak to jde. Ideální by bylo, aby úložištěm dotčené obce měly právo veta. Jenže aby stát včlenil do atomového zákona právo veta, je momentálně neprůchodné. V pracovní skupině jsme to rozsáhle diskutovali, členy skupiny jsou i poslanci, senátoři nebo předsedové parlamentních výborů, a dospěli jsme ke stanovisku, že nelze změnu v legislativě s právem veta prosadit tak, aby měla šanci dojít až do parlamentu a senátu k případnému schválení," vysvětlil Kába. Právo veta by totiž vyvolalo potřebu změnit současně i horní zákon a stavební zákon, možná i ústavu.

Poradní orgán

„Nicméně působnost v pracovní skupině považujeme i tak za přínosnou, jelikož dostaneme do programu jednání témata, o kterých se chceme se SÚRAO a ministerstvem průmyslu a obchodu bavit a o kterých by jinak zástupci státu zřejmě ani s veřejností nejednali. Bohužel pracovní skupina je jen poradním orgánem, může jen doporučovat své návrhy," dodal Kába.

Největší odpor proti úložišti existuje právě na Pačejovsku, kde ve třech dotčených obcích úložiště odmítli obecními referendy a proti se pravidelně vyslovují i všechna zastupitelstva. Několik přítomných ve Velešicích zajímalo, zda sdružení zkoušelo získat podporu i v okolních městech a obcích. „Oslovili jsme v historii všechny poslance, senátory, hejtmany i představitele okolních měst a obcí, ale odezva veškerá žádná," zmínil Kába. „Vždy nám slibovali pomoc pouze před volbami. Po volbách bylo vše ve starých kolejích. A z okolních měst nás podporují pouze Horažďovice. Tamní bývalý starosta Karel Zrůbek je dokonce zvolen do čela pracovní skupiny, což má váhu i v Praze," dodal další člen sdružení, bývalý starosta Maňovic Miroslav Panuška.

Promítnou film

Zástupci sdružení zvali i na promítání filmu „Cesta na nejbezpečnější místo Země" v sobotu 28. listopadu od 19 hodin v horažďovickém kině. „Jde o film švýcarského režiséra Edgara Hagena, který se dlouhodobě zabývá problematikou hledání úložiště na celém světě," informoval Kába s tím, že další informace ohledně promítání i veškeré činnosti sdružení lze najít na stránkách www.jodn.cz. „Jsou tam veškeré aktuální dokumenty ze všech lokalit. Kdo má zájem najít cokoli ohledně úložiště, na našich stránkách to lze dohledat," doplnil Kába.

David Kojan