Buchty, koláče, housky, různé sladké i slané výrobky z mouky mohli v sobotu ochutnat návštěvníci Dne mouky v chanovickém skanzenu. Akci pořádalo Vlastivědné muzeum dr. Hostaše v Klatovech a obec Chanovice.
„Naším cílem je ukázat zemědělský život, jak lidé skutečně žili a žijí na venkově. Dnešní akce je věnována obilninám, jejich zpracování a využití. Návštěvníci si u stánků mohou i vyzkoušet, jak různé výrobky chutnají. Chceme také upozornit, že když zemědělec něco nevypěstuje a nevyrobí, tak nebudeme mít co jíst. Někdy nám připadá, že na zemědělce se často zapomíná,“ uvedl chanovický starosta Petr Klásek a dodal: „Jako starosta obce musím říci, že si velice cením toho, jak se zde prolíná činnost obce, muzea, dobrovolníků, kteří jezdí pomáhat skanzenu z celého Plzeňského kraje, občanských sdružení i obyvatel Chanovic.“
Staročeský trdelník
Zájemci mohli ochutnat například staročeský trdelník. „Je to staročeská dobrota z kynutého těsta, které se peče rovnoměrně namotané na válci neboli trdlu obalené například ve skořici a cukru nebo vanilce a cukru. Vyrábí se podle původní receptury, pouze původní dubové válce musely být, kvůli hygienickým předpisům, nahrazeny nerezovými,“ vysvětlil Jakub Opletal, který trdelníky v Chanovicích připravoval.
Výstava chlebů
Kromě stánků s výrobky byly pro návštěvníky připraveny i výstavy. „Připravili jsme výstavu různých druhů chleba, podařilo se nám zajistit vzorky výrobků pekáren a pekařství z okresů Klatovy, Strakonice, Plzeň – jih a Plzeň – město. Kromě výrobků mohou návštěvníci vidět i vlastní zrniny a vzorky produkce mlýnů z celých západních Čech. A to nejen mouky, ale třeba i surovin k výrobě krmivových směsí. Mezi mladými a možná i mezi střední generací dnes chybí povědomí o tom, jak vypadají třeba otruby nebo šrot. Lidé znají názvy, ale už asi neznají vlastní produkt. Připravili jsme tedy vzorky, aby to lidé viděli, do některých misek si mohou i sáhnout,“ popsal výstavy ředitel klatovského muzea Luboš Smolík.
Výstavy návštěvníky zaujaly. „Opravdu zajímavé jsou ty druhy mouky, některé jsem opravdu ještě ani neviděla,“ zaujala produkce mlýnů Jaroslavu Opltovou z Chanovic.
Den mouky navazoval na loňský Den brambor, příští rok by měl následovat Den mléka. Dalšími akcemi ve skanzenu jsou Dny řemesel vždy první sobotu v červenci (letos se konal již pošesté) a jarní akce věnované vždy konkrétnímu řemeslu.