Žákyně této školy, Vanessa Kantnerová, vybojovala na soutěži Gastro Junior Brno 2019 Bidfood Cup zlatou příčku. Šlo o jubilejní 25. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie – mezinárodní mistrovství České republiky.

Tato prestižní soutěž je vyhlašována s cílem prohloubit odbornou přípravu žáků škol s gastronomickým zaměřením a ověřit si její úroveň. Soutěž zároveň odbornou úroveň jednotlivých škol porovnává. Školy s gastronomickým zaměřením jsou nominovány AKC ČR dle dosažených výsledků z předcházejících soutěží. SŠZP Klatovy byla jediným zástupcem Plzeňského kraje.

DORTÍK S PĚTI TAJNÝMI SUROVINAMI

Vanessa Kantnerová připravovala ovocný dortík z lehkého smetanového krému doplněný vanilkovou šlehačkou a brusinkovým trojhránkem. Celý proces musela zvládnout za 45 minut. Na místě musela do výrobku zakomponovat pět vylosovaných surovin a zhotovit přesnou kalkulaci daného restauračního moučníku. Hotový výrobek hodnotila komise složená z předních gastronomických odborníků.

Vanessa nejen obsadila první místo v této soutěže v kategorii cukrář, ale současně byla nominována také na laureáta přehlídky České ručičky 2019. Jde o přehlídku dvacítky učebních oborů, které jsou ohroženy klesajícím zájmem o studium, přestože je jejich společenská potřebnost stále velmi vysoká. „Největší stres jsem zažila ke konci soutěžního úkolu, kdy mi do konce zbývalo posledních šest vteřin a já jsem ještě dodělávala výrobek. Při vyhlašování výsledků soutěže jsem si vůbec neuvědomila, jakého úspěchu jsem dosáhla. Později mi došlo, že jsem vlastně nejlepší juniorská cukrářka v republice,“ shrnula své dojmy Vanessa.

Z úspěchu má radost i ředitel školy Vladislav Smolík. „Chtěl bych moc poděkovat Vanesse a také učitelce odborného výcviku Evě Sedláčkové za skvělou reprezentaci nejen školy, ale i Plzeňského kraje. Za úspěchem je obrovské nasazení obou. Přípravám obětovaly i hodně svého volného času."