Spodnímu prádlu se srdíčky či čertíky nebo vtipným erotickým pomůckám pomalu odzvonilo. Zamilovaní totiž chtějí prožít svůj svátek hlavně romanticky, a ve dvou.
„Zájem je o víkendové pobyty ve dvou v tuzemských i zahraničních destinacích. Vybírají se víkendové zájezdy do Paříže, zájem je o pobyty na různých zámcích a nebo wellness hotelích s bazénem, saunou či vířivou vanou," říká Kateřina Přibáňová z agentury na zážitky.
Valentýnské pobyty na Klatovsku nabízí například Zámek Hrádek u Sušice. „Tyto pobyty jsou už u nás tradicí. Na zamilované páry u nás čekají dvě noci v luxusním stylovém dvoulůžkovém pokoji kategorie De Luxe, bohatá snídaně formou bufetu, romantická večeře při svíčkách pro dvě osoby, skládající se z předkrmu, hlavního jídla a dezertu. Čeká na ně čokoládové fondue na pokoji při příjezdu, láhev sektu, romanticky vyzdobený pokoj a další služby," říká Michaela Fremundová z Hotelu Zámek Hrádek u Sušice.
„O tyto pobyty je větší zájem, když svátek sv. Valentýna připadne na víkend. Tyto pobyty si zamlouvají především mladí lidé kolem 25 let. Velký zájem je ale i o slavnostní večeře při svíčkách v zámecké restauraci," dodala Fremundová.
„Dříve jsme Valentýna neslavili. Pak mě ale přítel pozval na romantický pobyt na Šumavě jen ve dvou a byl to skvělý zážitek. Letos už máme víkend zamluvený a vůbec nám nevadí, že pojedeme až den po Valentýnu, který letos vychází na čtvrtek," říká Irena Kastnerová z Klatov.
Zamilovaní utrácejí více také za květiny i značkovou čokoládu. „Valentýn mě přijde zhruba na jeden až dva tisíce korun, a to i s večeří," řekl například Radek Baštář z Měčínska.
Větší návštěvnost o Valentýnu bývá i v kinech, především pak tehdy, dávají-li romantický film.
V Klatovech si ale zamilovaní budou muset na romantický film počkat až do 20. února, kdy se bude promítat francouzský film Láska. Na Valentýna a v dalších dnech totiž kino Šumava uvede novou Troškovu komedii Babovřesky. „Komedie může také přispět k pěknému večeru," říká vedoucí kina Karel Kotěšovec.
Ať už se na Valentýna lidé obdarovávají, či nikoliv, každoročně mají v ten den větší tržby tradičně květinářství. Zájem bývá především o rudé růže, novinkou jsou ale také tulipány.