V Plzeňském kraji fungují nyní pouze tři babyboxy v Plzni, v Klatovech a v Domažlicích. Další zatím zřejmě nepřibudou.

„Babyboxy pomáhají a měly by být v každém větším městě,“ je přesvědčen jejich zakladatel Ludvík Hess. Další babyboxy se ale v Plzeňském kraji otevírat zatím neplánují, přestože se dlouho mluvilo o jeho umístění v Tachově. Tam ale umístění zkomplikoval fakt, že tam není nemocnice. „Plzeňský kraj zastává názor, že babybox má být umístěný na nemocnici nebo v její těsné blízkosti,“ řekla krajská radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková. „Pro provozovatele je to obrovská zodpovědnost a závazek. V některých případech jde o minuty,“ dodala Stárková.

Ilustrační foto.
Soud zrušil zákaz kamionů. Obce ale hodlají bojovat dál

Jiný problém řeší v Rokycanech, kde sice je nemocnice, ale babybox tam chybí. „Rokycany mám také v hledáčku, ale nemocnice je oplocená, matka by nemohla projít bez povšimnutí vrátných,“ řekl Hess k dalšímu okresnímu městu v kraji.

Naopak v blízké době se plánuje vyměnit zastaralé zařízení za nové a modernější v Klatovech. „Plzeňský kraj na inovaci v Klatovech přispěje,“ sdělila Stárková.

Ondřej Rychlý (vlevo) bude hrát pod režijním vedením Marka Němce (vpravo) Švandu dudáka. Prodej vstupenek na festival Divadelní léto pod plzeňským nebem začal v pondělí.
Ondřej Rychlý se učí hrát na dudy

„Mým cílem je, aby každé okresní město mělo svůj babybox. Tachov i Rokycany jsou jedním z mála, kde není,“ řekl Hess.

Ne všechny schránky jsou umístěny v bezprostřední blízkosti nemocnice. Nacházejí se i u domovů pro seniory, na operačních střediscích zdravotnické záchranné služby. Někde jsou umístěné dokonce na radnici.

JAK TEĎ VYPADAJÍ BABYBOXY?

V celé České republice je celkem 76 babyboxů, které zachránily už 187 miminek. Posledním je Vendulka z Karlových Varů.

Babyboxy nové generace jsou vybavené vytápěním i klimatizací. Mají dvířka, která se otevřou automaticky po stisknutí zeleného podsvíceného tlačítka a po vložení děťátka se zase samočinně zavřou. Jsou z antikorového plechu, uvnitř mají plastovou vaničku, opatřenou váhovým senzorem, který po zatížení ohlásí mnohonásobně jištěnou signalizací zdravotníkům vložení děťátka.

Jan Maršič s učitelkou Pavlou Šipkovou při zápisu do první třídy na 17. ZŠ v Malické ulici na Roudné.
Zápisy v Plzni odstartovaly