Šumava Rocks slaví 20. výročí

Tradiční letní šumavský hudební festival se uskuteční i letos na sušickém ostrově Santos na břehu řeky Otavy. Areál je nově po rekonstrukci, a je tedy třeba jej pokřtít mejdanem. Akce se bude konat už tuto sobotu 17. srpna a hudební program poběží od 15 hodin.

„Mezi účinkujícími se letos objeví Mig 21, En.dru & Dan Bárta, Prago Union & Champion Sound live band, G-Point Hunters All Stars feat. Tonya Graves, Záviš, místní kapela Non Limit feat. Vladimir 518 & Orion, Hentai Corporation a Never Sol, na druhé DJské stagi zahrají DJ Maceo a Nonpomusicfreundschaft – radio freedom live!," informuje za organizátory Jan Šmatera.

Festivalem bude provázet Zdeněk Suchý společně s Luďkem Hrzalem a v rámci programu bude i slosování tomboly o zajímavé ceny.

Hudebnímu festivalu Šumava Rocks, aneb memoriálu Radka Holého se od konání jeho prvního ročníku v roce 1994 podařilo vybudovat pevnou tradici a dnes již neodmyslitelně patří mezi nejvýznamnější kulturní akce pořádané v regionu. Letos slaví dvacetileté výročí.

„Všechny zveme do Sušice, počasí je objednané a moc se na vás těšíme. Užijeme si to," zve na festival sušický hudebník Roman Holý.

Po Šumavě se proženou Harleye

Obdivovatelé nablýskaných a silných strojů si přijdou na své 17. srpna na sušickém náměstí.

Tam se uskuteční start prvního ročníku vyjížďky 500 mil Bohemia, které se zúčastní cca 130 jezdců na Harley-Davidson a Buell. Na všechny jezdce čeká trasa dlouhá 500 mil čili 805 km po Šumavě. „Sušici jsme si vybrali proto, že tam bydlí náš kamarád, a také proto, že jsme chtěli jet ze západní strany," uvedl organizátor akce Jaroslav Čiko.

Kolona jezdců vyjede z Plzně, kde si vyzvednou všechny potřebné věci, a pojede do Sušice na náměstí, kde bude start v 15 hodin. „Nejde o žádný závod, nepojede se na čas, spíše jde o orientační jízdu. Na cestě budou různá kontrolní místa, která budou otevřena na určitý čas. Pokud někdo přijede moc rychle, tak bude čekat, pokud dlouho, tak už se dál nedostane. Těchto stanovišť bude 13. Vše se bude zaznamenávat do knížečky, kterou dostanou jezdci na začátku. Na každém kontrolním místě také obdrží papír s trasou další jízdy. Na celou trasu mají všichni maximálně 24 hodin," informoval Čiko.

Česká republika tak bude po Nizozemí a Švýcarsku třetí zemí, kde se takováto akce koná. Na jízdu Šumavou přijedou dva účastníci z Belgie, osm z Lucemburska, dvacet ze Švýcarska, šestnáct z Itálie, čtyři z Rakouska, dva ze Slovenska a asi deset z Německa, zbytek budou Češi.

Jede se za každého počasí a cíl je v plzeňském pivovaru na nádvoří.

Jelikož nejde o žádný závod, nebude tudíž ani žádný vítěz. Každý, kdo projede všechna kontrolní stanoviště, obdrží odznak Bohemia 500 mil. K nezaplacení bude ale mimořádný zážitek z projíždění se po ne vždy známých silnicích ve dne i v noci. Rovněž si každý vyzkouší, co vydrží.