„U praktické části, která prověřuje zejména žadatele ze znalosti bezpečné manipulace se zbraní, podcení někteří přípravu natolik, že zbraň vidí poprvé právě u praktické části zkoušky a neví, jak s ní zacházet,“ popsala nejkřiklavější případy policejní mluvčí Eva Červenková.

Nejpočetnější skupinou žadatelů o zbrojní průkaz v kraji tvoří muži ve věku 21 – 40 let. Samozřejmě i mezi ženami se najdou žadatelky o vydání zbrojního průkazu, ale v celkovém počtu žadatelů představují zástupkyně něžného pohlaví pouze jednu sedminu.

Na konci loňského roku evidovali policisté v kraji celkem 22 044 držitelů zbrojního průkazu, což je o 226 než v roce 2021. „Stoupl i počet registrovaných a ohlášených zbraní v našem kraji, a to na 74 975, kdy jde o nárůst o téměř tři a půl tisíce zbraní proti roku 2021. Rok předtím to bylo 69 321,“ doplnila Červenková.

Posádka 1. Koronerské ve složení lékařka Dagmar Tydlitátová (bez čepice) a řidička Jitka Strnádková.
Nejhorší jsou mrtvé děti, nezapomenu ani na muže okousaného psy, říká koronerka

Připomněla, že žadatel by měl počítat s náročností odborné zkoušky a řádně se na ni připravit. „Vloni ve 185 případech uchazeči neprospěli v teoretické části zkoušky a ve 174 případech nesplnili praktickou část,“ upozornila.