K předvánočnímu období neodmyslitelně patří venkovní stánky s prodejem vánočních kaprů. V kádích plných šupináčů si lze vybrat toho, který následně poputuje na sváteční stůl. Kde a za kolik se budou letos kapři prodávat a co vše bychom měli při koupi šupináčů vědět, zjišťoval Deník.

Ceny? Prý tajemství

K tradičním prodejcům ryb v Klatovech patří Klatovské rybářství. „V letošním roce nás zákazníci najdou od 20. prosince vždy před hlavními nákupními středisky v Klatovech, jako je Kaufland, Lidl, Albert, Tesco a samozřejmě na dvoře Klatovského rybářství v ulici K Letišti," informoval výrobní náměstek Klatovského rybářství Petr Votípka. „Prodávat budeme jen českého kapra, který je nejtradičnější rybou pro vánoční stůl," vysvětlil. Cenu ryb on ani ředitel společnosti prozradit nechtěli. „Cena ryb ještě není určena a vliv na ni mají i dané obchodní řetězce, pro které ryby prodáváme. Ceny ale budou asi stejné jako v loňském roce," upřesnil Deníku ředitel společnosti Klatovské rybářství Václav Voráček.

Ryby se budou prodávat také na klatovském náměstí Míru před jídelnou Slávie od 21. prosince a pořídit si šupináče můžete každou středu, pátek a sobotu i v Podbranské ulici naproti parkovišti. Tam za jeden kilogram kapra zaplatíte 70 korun, za amura dáte 70 a za štiku 150 korun.

Živé ryby se tentokrát nebudou prodávat před řeznictvím U Šedlbauerů v ulici Kpt. Jaroše v Klatovech. „Pro naše zákazníky budou ale v obchodě připraveny chlazené půlky," sdělil jednatel společnosti Masowest Stanislav Kopáček.

Pozor na váhu

Zákazníci by při koupi ryb měli být opatrní. Ředitel České obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč všem spotřebitelům radí, aby se předem informovali u prodejců na cenu kapra, ale i na to, kolik zaplatí například za jeho usmrcení a nebo vykuchání. „Tyto ceny všech služeb musí být na prodejním místě viditelné. Zákazník musí dopředu vědět, kolik za rybu zaplatí. Také by si měli lidé dát pozor na to, jak je ryba vážena a kolik skutečně prodejce navážil. Váha však může být i namrzlá a to pak dělá s cenami ryb zázraky," radí Řezáč.

Z hlediska zacházení s kapry doporučuje Státní veterinární správa ČR každoročně zákazníkům například odborné zabití kapra na stánku před jeho zdlouhavým nošením domů. Přenos kapra v tašce či případný pobyt ryby ve vaně je totiž pro kapry stresující.

Česká obchodní inspekce, hygienici i Státní veterinární správa budou provádět namátkové kontroly prodejců ryb i v našem regionu. „Chceme předejít například loňským problémům, kdy byly ryby výrazně předražovány," dodal Řezáč.

Jakou rybu koupit

A jakou rybu si máme na vánoční stůl pořídit? „Rozhodně bych doporučil koupit kapra. Je to tradice a je to česká ryba. Každý ale ať nakupuje podle své chuti. Někdo má rád kapry menší, do dvou kilogramů, někdo dává přednost větším. Jen bych všem zákazníkům připomenul, že kapr, který má v sobě jikry a mlíčí, je stár pět až šest let. Stáří ryby není na chuti znát. To jsou pověry. Pokud ale někdo z nějakého důvodu přeci jen kapra nemusí, doporučil bych mu, aby si pořídil pstruha, štiku, ale jde i losos, ten ale je podstatně dražší," doporučuje čtenářům Deníku všestranný rybář a kuchař Pavel Kovářík.
Ryb na předvánočním trhu bude podle Votípky dostatek, a to i přesto, že se letos vylovilo méně ryb než v minulých letech. Za tento stav mohou především červnové povodně.