„Začátek výstavby nás čeká již v příštím roce. Jde o dosud největší a nejdražší projekt v naší obci. Legislativa životního prostředí byla motorem, ale závažnost a nutnost stavby jsme si uvědomovali v zastupitelstvu již v roce 2016, kdy jsme se rozhodli, že půjdeme do výstavby čistírny odpadních vod,“ uvedl starosta Olšan Zdeněk Kříž.

Obec má na čističku zpracovnou projektovou dokumentaci, která vyčíslila náklady výstavby na 61 milionů korun. Ze Státního fondu životního prostředí dostala obec 39 milionů korun. „Šest milionů budeme dávat z rozpočtu, pět milionů bychom měli dostat z Plzeňského kraje a budeme si muset zažádat u banky o úvěr ve výši jedenácti milionů korun, abychom mohli dofinancovat zbylou částku,“ vyčíslil starosta.

Martina H. přivedla ke klatovskému soudu eskorta z vazby.
Ženu týral, nevlastní dceru nutil k sexu. Odsedí si 4,5 roku

KONEC V ROCE 2024

Stavba je plánovaná na etapy s koncem v roce 2024. Nyní je na řadě výběrové řízení na firmu, která čističku vybuduje. Situována bude za obcí ve směru na Milčice poblíž rybníka.

Během prací bude celá obec rozkopaná, lidé se ale i tak ptají, kdy už začne výstavba. „Obyvatelé ví, že to není jednoduché se septiky, že čistírna bude lepší. Životní prostředí i obce tlačí, aby čističky měly. Někteří starostové sice tvrdí, že ji dělat nebudou, ale já si myslím, že to bude nutné,“ uvedl Kříž.

Setkání na podporu jednatelů v Sušici.
Sušičané bojují o návrat jednatelů, před radnici jich přišlo několik stovek

Jeho slova potvrzuje i obyvatelka Zuzana Koritschanová, která rovněž úzce spolupracuje s obecním úřadem. „O tom, že obyvatelé čistírnu chtějí, svědčí i to, že nebyl žádný problém se soukromými pozemky a bez průtahů je na stavbu uvolnili,“ řekla Koritschanová.

Starosta ale přiznává, že veškeré papírování a přípravy jsou velmi náročné, obzvláště, když je neuvolněným starostou. „Velký dík patří místostarostovi Pavlovi Buriánkovi, i mé manželce, která má pro mou práci pochopení,“ dodal Kříž.