V Nýrsku začali se stavbou domu s třiadvaceti byty pro seniory v Klatovské ulici letos na jaře. „Celkové náklady se pohybují kolem 45 milionů korun, z toho v příštím roce prostavíme ještě zhruba 35 milionů korun,“ uvedl starosta Nýrska Miloslav Rubáš s tím, že město celou stavbu financuje z rozpočtu. Původně sice Nýrští plánovali žádost o dotaci, když ale ministerstvo pro místní rozvoj příslušný dotační titul vyhlásilo, nově se v něm objevila podmínka, že stavby nemohou být v záplavovém území, což je kvůli přehradě téměř celé Nýrsko.

DVĚ STĚ MILIONŮ

Bez dotace se pustí do stavby domova pro seniory se zhruba stovkou míst také v Horažďovicích. Stát bude v areálu tamní nemocnice následné péče a předpokládané náklady jsou zhruba 200 milionů korun. „O dotaci jsme žádali ministerstvo pro místní rozvoj, bohužel jsme neuspěli. Začneme tedy stavět z rozpočtu a během stavby se ještě nějakou dotaci pokusíme získat. V současné době se koná výběrové řízení na zhotovitele, v lednu bude otevírání obálek,“ informoval starosta Horažďovic Michael Forman s tím, že pokud půjde vše dobře, mohla by stavba začít už v únoru příštího roku. „Předpoklad dokončení je v září 2019,“ doplnil Forman.

SE ZÁZEMÍM DOTAČNÍ TITULY NEPOČÍTAJÍ

Dům pro seniory plánují i ve Strašíně. Vzniknout by měl přestavbou bývalé školy s celkovými náklady zhruba dvacet milionů korun. Ani Strašínští však se žádostí o dotaci neuspěli. Nechtějí totiž pouze bytový dům, chtějí nabídnout seniorům i další péči, v projektu mají například rehabilitační místnost, posilovnu nebo zázemí pro zdravotní sestru či lékaře. Jenže s tím právě Strašínští „narazili“, současné dotační tituly totiž s vybudováním takového zázemí nepočítají.

Silvestrovský pochod za Kelty na Sedlo v Podmoklech
Na Sedlo vyrazí z Podmokel i z Kašperských Hor