V pořadí již osmý prezident navštíví v těchto dnech Klatovsko. Jeho program bude hodně nabitý. Přesto bude jiný, než byl program prezidenta Václava Klause v červnu 2011, nebo některého z dalších jeho předchůdců. V archivu Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech se mnoho zpráv a fotografií z návštěv hlav státu nedochovalo. Přesto dva unikáty tam mají. Dochovaly se totiž filmy zaznamenávající návštěvu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše v Klatovech. To, co je na filmech k vidění, a jak to bylo s jejich návštěvami v Klatovech, zjišťoval Deník.

Oba filmy byly pořízeny klatovskými fotoamatéry a nadšenými kameramany a zachycují jak příjezd obou prezidentů do Klatov, tak jejich program.

Masaryk jezdil v Klatovech na koni

První film, který je dlouhý 11 minut, zachycuje návštěvu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Klatovech. Tato návštěva se uskutečnila na začátku května 1923 a na filmu je vidět uvítání prezidenta na nádraží v Klatovech, kam přijel vlakem. Doprovázeli ho významní činitelé té doby, například ministr obrany, prezident zemské politické správy a další. Film zachycuje také to, jakým způsobem byly Klatovy k této návštěvě vyzdobeny a jak byl prezident pohoštěn. Film je němý, opatřený titulky, ze kterých lze přečíst, jak vypadaly slavnostní uvítací projevy pronesené představiteli místní správy v čele se starostou Ladislavem Novákem a představitelem okresní politické správy Karlem Vitáčkem. Prezident projel, jak bývalo jeho zvykem, část města na koni a navštívil kromě náměstí a radnice také muzeum, zajel se podívat i do městského parku na Vodojemu k památníku obětem první světové války a československých legionářů v Klatovech.

„Tehdejší dobový tisk návštěvu prezidenta popsal důkladně. V novinách se dočítáme například to, že prezidenta uvítalo téměř 4000 školáků z celého Klatovska, kteří na náměstí z vlastních těl vytvořili obrovské písmeno „M". Mimo hostů z Klatov přijeli na tuto akci i představitelé městeček a obcí z Klatovska. Bylo přítomno 89 obecních starostů a dále pak členové okresních i obecních zastupitelstev," popisuje návštěvu Masaryka archivář Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Jan Jirák.
Prezident na náměstí zhlédl přehlídku téměř 250 legionářů a vojáků dragounského pluku. Z Klatov prezident odjel na vojenské cvičiště u Chaloupek, kde sledoval manévry vojenské posádky, a na nádraží v Točníku opět nasedl do vlaku a odjel do Prahy. Prezidenta Masaryka přišlo prý do Klatov přivítat téměř 40 000 lidí, kteří lemovali silnice i náměstí.

Přísná bezpečnostní opatření

Druhým prezidentem, který je zaznamenán na dalším, taktéž němém snímku, je Edvard Beneš. Ten Klatovy navštívil v souvislosti s posílením národního uvědomění a posílením klatovské vojenské posádky o pěší 35. pluk, který se sem přistěhoval z Plzně.

Jeho návštěva Klatov nebyla tak pompézní jako ta Masarykova, ale doprovázela ji přísná bezpečnostní opatření. Proto prezident, který také přijel do Klatov vlakem, nevystupoval na hlavním nádraží, ale na zastávce Klatovy – město. Podél trati, která vedla přes město, museli stát každých 500 metrů četníci, kteří střežili bezpečný průjezd vlaku městem. „Prezidentská kancelář si dopředu vyžádala seznam všech osob, se kterými se prezident měl v Klatovech osobně setkat, a bylo dokonce zakázáno, aby klatovští obyvatelé volně dávali prezidentovi republiky květiny," pokračuje Jirák.

Prezidenta vítal na nádraží ministr obrany František Machník, zástupci četnictva, vojenské posádky a okresní hejtman Karel Végr. Ze zastávky prezident odjel na náměstí otevřeným automobilem. Až zde veřejnost mohla prezidenta spatřit a vytvořit špalíry podél ulic směřujících k náměstí. Až zde byl přijat představiteli města za slavnostních fanfár z opery Libuše a provedl krátkou přehlídku čestné jednotky, která byla nastoupena na náměstí. Film z této návštěvy má však právě z uvedených bezpečnostních důvodů jen tři minuty.
Oba filmy byly vysílány v rámci filmových týdeníků v biografech a svoji premiéru už měly i v pořadu České televize Hledání ztraceného času Karla Čáslavského.

Tajné návštěvy

O návštěvách dalších prezidentů v Klatovech, kteří se tu objevili, pohyblivé filmové obrázky natočeny nebyly. Z některých návštěv neexistují ani oficiální fotografie. Existuje pouze několik snímků od náhodných diváků. Některé prezidentské návštěvy v poválečném období se nesly ve velice zvláštním duchu.