Město Plzeň letos plánuje vybudovat šest nových úseků cyklostezek za 60 milionů korun. V současné době už začalo se stavbou nové cyklostezky, která spojí Újezd s Červeným Hrádkem. Stavba stezky o délce 1,7 kilometru bude stát 10,5 milionu a má být dokončena v září.

„Další cyklostezka vyroste v Doudlevcích a povede podél Radbuzy k Malostranské ulici. Její výstavba začne co nevidět,“ sdělila cyklokoordinátorka Radka Žáková ze Správy veřejného statku města Plzně, podle které se v letošním roce začne také se stavbou cyklostezky z Křimic do Malesic podél řeky Mže. „Dále je v plánu výstavba stezky mezi plzeňskou zoo a lávkou přes řeku Mži. Toto propojení by mělo vyřešit poměrně nebezpečný úsek u křižovatky s Radčickou ulicí, kde je dnes špatný rozhled. Cyklisté by měli přestat jezdit úzkou cestou za zoo a ve směru z Plzně na Radčice odbočit už dřív mezi zahrádkami,“ dodala Žáková. Další cyklostezka povede podél Vejprnického potoka pod aktuálně budovaným Západním okruhem. Nově také vznikne na Bílé Hoře.

Martin R. u Krajského soudu v Plzni.
Šel zachránit ženu křičící o pomoc. Její manžel mu prorazil lebku

Také Plzeňský kraj se v letošním roce chystá třiceti miliony korun podpořit výstavbu cyklostezek a cyklotras. Jde o osm projektů oprav nebo výstavby úseků dálkových cyklotras v regionu.

Kraj například přispěje Horšovskému Týnu s projektem vybudování části dálkové cyklotrasy CT 3, která vede z Prahy přes Plzeň až do bavorského Regensburgu. Kraj rovněž podpoří dva projekty pro stavbu specializované cyklistické infrastruktury. V Dobřívi a obci Zruč-Senec pak budou vybudovány pumptrackové dráhy. „Jedná se o malé obce, které ze svého rozpočtu nejsou schopné projekt bez dotační podpory plně financovat. A vzhledem ke geografické poloze obou obcí a navazující infrastruktuře bude mít realizace těchto projektů širší přesah,“ popsal náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.