Od počátku roku evidují krajští hygienici pět případů klíšťové encefalitidy. Za prvních sedm měsíců loňského roku jich přitom zaznamenali 23.

„K 10. srpnu 2021 evidujeme v kraji pouze pět případů klíšťové encefalitidy. Ve dvou případech bylo onemocnění zaznamenáno v okrese Plzeň-město, dvakrát v Klatovech a jednou v Rokycanech,“ uvedla Jitka Průchová z Krajské hygienické stanice v Plzni. Vloni zaznamenali hygienici většinu případů na podzim. Celkově se v kraji v roce 2020 objevilo 57 případů klíšťové encefalitidy, přičemž 34 z nich hygienici evidovali mezi srpnem a prosincem. Podle epidemiologů je vlivem rozvolnění opatření a příznivého počasí, které panuje v poslední době, možné v dalších měsících očekávat nárůst počtu nemocných. „U nemocí přenášených klíšťaty, zejména u klíšťové encefalitidy, je latence několik týdnů. V dalším období je vysoce pravděpodobné, že se počty případů budou zvyšovat a přiblíží se k obvyklým hodnotám,“ upozorňuje Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Klíšťata se nejraději zdržují v travnatých a listnatých porostech. To znamená, že kromě lesa mohou zaútočit při pikniku v městském parku i na vlastní zahradě. Aktivita klíšťat je nyní ve čtyřech okresech (Plzeň-sever, Plzeň-jih, Plzeň-město a Rokycany) na stupni čtyři (vysoké riziko napadení) z pětistupňové škály. Ve zbylých třech okresech (Tachov, Domažlice, Klatovy) je riziko napadení klíštětem střední (třetí stupeň).

Ilustrační foto.
Plzeňská lékařka: Cholesterol trápí hlavně lidi ve středním a vyšším věku

Nejúčinnější prevencí klíšťové encefalitidy je očkování, které je vhodné absolvovat i v období aktivity klíšťat. Při tzv. zrychleném schématu se druhá dávka aplikuje už 2 týdny po první a za dalších 14 dní je možné očekávat dostatečnou ochranu. Pro třetí dávku je třeba k lékaři zajít po šesti až dvanácti měsících. Doba na přeočkování, už jen jednou dávkou, je v závislosti na věku po dalších 3 nebo 5 letech. Průměrná cena jedné dávky je 900 Kč a zdravotní pojišťovny na ni přispívají v rámci svých preventivních programů.