Nakoupit maso na řízky, mouku, cukr, tvaroh, povidla na koláče. V Klatovech odstartovaly pouťové přípravy a obchodníci i výrobci mají žně.

„Největší zájem bývá před poutí o kýtu, krkovici, prostě maso na řízky, dále pak o hovězí, hlavně o falešnou svíčkovou. Zákazníci chodí, mají o masné výrobky každoročně zájem. Myslím si, že masa máme dostatek,“ informuje majitelka Řeznictví a uzenářství U Štěpánků v Klatovech Alžběta Štěpánková.
Pouťové pečení koláčů odstartovali v minulých dnech i klatovští pekaři.

„Letos jich musíme napéct dva a půl až tři tisíce. Taková je tento rok poptávka,“ říká majitel pekařství v Klatovech – Lubech Petr Fiala.

„Klasicky pečeme tři druhy koláčů. Jde o klatovský pouťový koláč o průměru 20 cm, pak o koláč politý směsí smetany a o pravé chodské koláče. Největší zájem je ale u nás o koláč polévaný smetanou, který má nakyslou chuť. Tento koláč získal i ocenění Regionální potravina roku,“ popisuje nabídku Fiala. V jeho pekařství pořídíte pouťové koláče v cenovém rozmezí od 44 do 60 korun. V klatovském pekařství Na Rybníčkách je pouťový koláč za 54 koruny. V podnikové prodejně Pekáren a cukráren Klatovy pořídíte koláč za 31,50 Kč. Pocinovické pekařství v Klatovech nabízí koláč sypaný mandlemi a rozinkami za 65 korun a nesypaný za 55 korun. Oproti loňskému roku se ceny koláčů kvůli vyšším provozním nákladům zvýšily zhruba o 10 %. I když podle prodejců zájem lidí o kupované koláče rok od roku stoupá, přesto se objevují rodiny, kde je pečení pouťových koláčů tradicí. „Máme rodinný recept a podle něho pravidelně připravujeme o klatovské pouti doma koláče pro naše hosty. Letos jich pečeme kolem třiceti. S mojí sestrou to zvládneme za jeden den,“ říká klatovská občanka Marta Strychová. „Když spočítáme náklady spojené s nákupem surovin, myslím si, že jsme někde kolem 20 korun za koláč,“ dodala Strychová.