„Vypsali jsme soutěž o architektonický návrh na přestavbu kina, kdy jsme si doplnili nějaké věci, které by jsme tam chtěli mít jako například knihovnu, dětské vnitřní hřiště, občerstvení, komunitní prostory. Na výstavě jsme představili všechny návrhy, které jsme dostali, bylo jich 47. Představeno tak bylo i šest postupujících návrhů, více prostoru měly oceňované návrhy a vítězný tým přijel osobně a ten také svůj návrh odprezentuje. K vidění byl i trojrozměrný model,“ řekl starosta Horažďovic Michael Forman.

O vítězi rozhodla porota složená ze třech nezávislých architektů a dvou zástupců města. „Vítězný návrh nejlépe koncepčně zapadá do prostoru, má velmi dobře vyřešené užitkové věci. Hodí se sem nejvíce,“ poznamenal Forman.

Nyní tak má město návrh, jak objekt kina změnit, přesto si lidé na jeho novou podobu ještě několik let počkají. Nepůjde totiž o zrovna levnou záležitost. „Předpokládaná cena, se kterou jsme šli do soutěže, byla 50 milionů korun jen za budovu. Po úpravách a doplňování i s veřejnými prostory je odhad okolo 70 milionů korun. Počítám, že stavět by se mohlo za zhruba čtyři roky, protože tři fáze projektové dokumentace budou trvat přibližně dva roky. Uvidíme, jaké pak budou také ceny,“ sdělil Forman a dodal, že se určitě budou snažit o dotace.

Ilustrační foto.
Tip Deníku: V Chanovicích bude pouť