Již v červnu letošního roku by zastupitelé města Horažďovice mohli mít na programu svého jednání vyhlášku o zákazu  nebo omezení  hazardních  her ve městě.

„V současné době máme v Horažďovicích evidováno 29 hracích přístrojů, které jsou rozmístěny po různých podnicích ve městě. Někde je jeden, jinde jich mají třeba pět.  Návrh, který chceme zastupitelům předložit, hovoří o tom, že nechceme mít podniky s výherními automaty ve městě,“ informuje místostarosta města Horažďovice Jan Buriánek.  Podle něj stojí  výherní  automaty  za vyšší kriminalitou v Horažďovicích.
„Tato zařízení mají neblahý vliv na osudy některých rodin, které se kvůli nim dostávají do existenčních problémů, a město jejich situaci pak musí řešit. Zatímco jiná města hazard pouze vymýtila z centra a z okolí úřadů, škol a zdravotnických zařízení, já osobně bych byl pro úplný zákaz,“ pokračuje Buriánek.

Vyhlášku už připravují

V Horažďovicích na radnici se už na nové vyhlášce pracuje. Radnice ale čeká na úplné znění zákona o omezení a zákazu hazardu, který by měl každým dnem vejít v platnost.

„Některá města už vyhlášky mají, ale musela  je podle zákona postupně upravovat. My tomu chceme předejít. Až zákon vyjde, podle toho vyhlášku přizpůsobíme. Přece jen mohlo v zákoně dojít k různým změnám a opravám, o kterých nyní nevíme. Do červnového zasedání zastupitelstva však  dokument bude připraven,“ pokračuje místostarosta.

Veřejnost snahu radnice vítá. Někteří obyvatelé souhlasí s tím, že by hazard měl být z města vymýcen úplně, jiní by byli pro jeho omezení. Téma hazardu a s ním související  kriminalita v Horažďovicích se probírá i napříč všemi politickými stranami zastoupenými v zastupitelstvu města.

„Určitě jsem pro to, aby se hazard v našem městě nějakým způsobem limitoval. Město musí mít nějakou páku na to, jak tento problém koordinovat. Myslím si, že na počet obyvatel, které má naše město, tu máme až příliš non-stopů a heren,“ řekl horažďovický zastupitel Tomáš Pollak.

Pro výraznou regulaci by byl i zastupitel  Karel Maxa. „Ideální by bylo, kdyby byl hazard v Horažďovicích omezen tak, jak je tomu například v Sušici a Klatovech. Tam do tří let nebude žádný podnik, který by výherní automaty provozoval“  řekl.

Horažďovičtí při tvorbě návrhu vyhlášky sbírají podklady i ve městech, kde už platí. „Naše záměry konzultujeme s kolegy starosty a místostarosty na různých setkáních a jednáních. Hazard a kriminalita trápí snad všechna města  i obce, a tak jsme připraveni proti tomu bojovat,“ dodal Buriánek.

Podnikatelům návrhy vadí

Podnikatelům se však snaha radnice nelíbí. „Mám pronajatý hotel v samotném centru Horažďovic,  jehož součástí je i non-stop s výherními automaty. Snaha radnice omezit a nebo zakázat jejich provoz se mi rozhodně nelíbí. Mám přece právo svobodně podnikat,“ míní majitelka hotelu Zlatý Jelen v Horažďovicích Denisa Němcová.