Redaktor Deníku navštívil městys Dešenice, kde si se starostou Janem Rejfkem (na snímku) povídal o tom, co se v poslední době podařilo v rámci městyse udělat, a o tom, jaké jsou jejich největší plány pro letošní rok.

Co se vám, pane starosto, v Dešenicích v poslední době povedlo?

Nejvýznamnější akcí posledních let je u nás výstavba odkanalizování obcí Dešenice a Milence. Nyní máme za sebou další část II. etapy, kdy máme zbudovány všechny veřejné přípojky na veřejných místech. První etapa výstavby odkanalizování našich obcí nás stála 25 milionů korun, druhá etapa 22 milionů. Celý projekt je ve fázi, že do června letošního roku budou všechny přípojky napojeny na kanalizaci, do konce letošního roku bude následovat zkušební provoz a od příštího roku půjde vše naostro. Do té doby musíme vyřešit i všechny smlouvy a dokumenty, které akci doprovázejí.
Velkou radost máme také z toho, že se nám podařilo získat peníze na první etapu rekonstrukce místních komunikací. Tato etapa bude stát zhruba 9,8 milionu korun a peníze jsme získali z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad. S opravami zhruba 1,2 km místních komunikací bychom měli začít 1. května letošního roku s tím, že je chceme mít opraveny do konce listopadu letošního roku. Pracuje se na posledních přípravách projektu, připraveno je i výběrové řízení na dodavatele stavby. Do oprav se pouštíme z toho důvodu, že 90 % našich komunikací v Dešenicích a v Milencích bylo porušeno právě výstavbou kanalizace, a tak je potřebujeme dát opět dohromady. V dalších etapách se pustíme opět do dalších částí, na které teď nejsou peníze.

Opravovala se také střecha kostela sv. Mikuláše…

Ano. Dokončena byla také oprava střechy kostela sv. Mikuláše v Dešenicích. Kostel městys získal od církve do svého majetku v roce 2010. Od té doby se snažíme památku postupně opravovat. Kostel byl v předešlých etapách odsušen, odvodněn a nyní se opravovala střecha včetně krovů. Vše za téměř sedm milionů korun. Připravují se ale také podklady pro další etapu opravy, kdy by měly přijít na řadu omítky.

Velkým projektem v Dešenicích v poslední době byla rekonstrukce tvrze. Už je vše dokončeno, nebo vás ještě nějaké práce čekají?

Co se týče tvrze, kde je dnes sídlo Úřadu městyse Dešenice, a kde jsou společenské prostory, jež využívají spolky, oddací síň a podobně, tak hlavní budova tvrze, včetně věže a střech na dalších objektech, je kompletně hotova, a tak žádáme o dotaci na II. etapu, a to na vybudování expozice šumavského pivovarnictví. Dešenice mají bohatou pivovarskou tradici, existuje mnoho vzácných artefaktů, které bychom chtěli společně s dalšími sbírkami regionálních sběratelů vystavovat. Naším cílem je zvýšit v městysu turismus a nalákat sem nejen místní, ale i další návštěvníky ze širokého okolí, cyklisty, ale i turisty. Pivovarské muzeum sem tedy rozhodně patří. A naším cílem je představit budoucím návštěvníkům pivovarnictví jako takové. Seznámit je s historií výroby piva a pivovarnictví, ale i hospod, a tak zde bude třeba expozice historické krčmy, kde se bude čepovat naše pivo z vlastního minipivovaru. Bude zde expozice bednářství a podobně. Na tuto etapu potřebujeme zhruba 24 milionů korun. Pokud peníze získáme, začneme s pracemi ještě v letošním roce. V opačném případě budeme hledat jiné zdroje financování celého projektu. Naším cílem je, aby tato etapa byla dokončena do roku 2015, pokud vše půjde hladce.

A jaké další plány máte pro nejbližší období?

Požádali jsme také o dotaci na zateplení budovy Základní školy a mateřské školy v Dešenicích. Na zateplení obou budov potřebujeme šest milionů korun. Žádost byla podána a čekáme, zda jsme byli úspěšní, či nikoliv. Nechali jsme si v našich školských zařízeních udělat revize – naším cílem do budoucna je ušetřit ve škole i ve školce energie, a tak se zateplí stropy, omítky, vyměníme okna a dveře. Moc by nám to pomohlo.

Celou stránku věnovanou Dešenicím najdete ve čtvrtečním Klatovském deníku.