Na povolební spolupráci pro vedení Sušice se v povolebním vyjednávání domluvily vítězná ODS se sedmi mandáty v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu, ANO 2011 se třemi mandáty a Piráti rovněž se třemi mandáty. S kritikou koalice ještě před volbou starosty vystoupil Karel Janda zvolený za SNK „Nezávislí ze Sušice“, který pak také hlasoval proti zvolení Mottla do funkce starosty. Proti byli i David Toufar (rovněž SNK „Nezávislí ze Sušice“), Milena Stárková (ČSSD) a rovněž Andrea Staňková z ANO 2011. Nový místostarosta Jelínek později v diskuzi na dotaz ze strany veřejnosti, proč nebyla na pozici místostarosty nominována Staňková, která ze tří zástupců ANO 2011 získala nejvíce hlasů, vysvětlil, že Staňková byla proti nakonec schválené povolební spolupráci, jednání se nezúčastnila a místní organizací ANO 2011 byl na pozici místostarosty navržen on.

V souladu s podepsanou dohodou o povolební spolupráci byla zvolena i sedmičlenná rada města, ve které jsou kromě starosty a místostarosty také Jana Švelchová a Jan Lhoták za ODS, Pavel Javorský za ANO a Pavel Hais a Václav Černý za Piráty.

Oprava Nerudovy ulice v Klatovech.
Silnici v Soběticích už mají hotovou

Zastupitelé na ustavujícím zasedání schválili rovněž zřízení devítičlenného kontrolního a rovněž devítičlenného finančního výboru s tím, že ve obou výborech budou zastoupeny všechny zvolené subjekty. Na předsedu kontrolního výboru se nabídla dosavadní místostarostka Věra Marešová (Sušičtí), proti které ovšem vystoupil opět Karel Janda, který navrhl Milenu Stárkovou. Marešová pak svou kandidaturu stáhla a zastupitelé do funkce předsedkyně kontrolního výboru schválili Stárkovou. Na předsedu finančního výboru navrhla Milena Naglmüllerová (Sušičtí) opět Marešovou, ta však nominaci odmítla s tím, že není ekonom. Jiné nominace nebyly, zastupitelé tedy odsouhlasili, že volbu předsedy finančního výboru nechají na další zasedání.

„Nejbližší prioritou bude samozřejmě snaha o sestavení rozpočtu na rok 2019, rozpočet se pravidelně schvaluje na posledním zastupitelstvu v roce. Teď je to komplikované tím, že do toho vstoupily volby a noví zastupitelé, ale myslím při troše dobré vůle se rozpočet připravit dá. Budeme se snažit postupovat v rámci dohodnutých programových priorit, které jsme podepsali společně s Piráty a ANO 2011. Pokud se nám podaří větší část uskutečnit, bude to fajn a Sušice se zase posune kupředu,“ nastínil na závěr Mottl.

Oceňování dárců krve v Klatovech
Dárci převzali svá ocenění