A čajovnou jeho plány nekončí, v budoucnu by si chtěl otevřít i pravou syrskou restauraci.

Co vás přivedlo do Sušice?

Snažil jsem se předtím najít práci v Brně, v Praze, ale nepodařilo se mi to. Nakonec jsem si půjčil peníze a s kamarádem jsme otevřeli v Sušici kebab a jsme tady pořád. V Sušici jsem začal podnikat v roce 2016 a v roce 2018 jsem sem přivedl i rodinu, takže jsme zde nyní všichni a jsme spokojení.

Nyní jste otevřel v Sušici arabskou čajovnu, co vás k tomu vedlo?

Chci lidem ukazovat naši syrskou kulturu. Lidé tady nemají kam jít a užít si poklidnou atmosféru. Napadlo mě tak udělat tuhle čajovnu. Poznají zde naši kulturu, naše jídla i nápoje. Připravovali jsme ji s kamarádem devět měsíců. Všechno jsme si tady dělali sami, i fontány, posezení a veškerou výzdobu.

Kluziště v Nýrsku.
Kluziště v Nýrsku je opět otevřené, láká k bruslení děti i dospělé

Na co vše se tady u vás mohou lidé těšit?

Mohou posedět u vodní dýmky, ochutnat arabský čaj, arabskou kávu s kardamonem, naše arabské sladkosti. Každý měsíc zkusíme nabídnout ještě něco dalšího nového. Hlavní je ale ta atmosféra, kterou jsme se snažili celých devět měsíců vyrobit. Lidé mohou v jedné části sedět téměř na zemi jako to dříve bývalo, v další jsou gauče a posezení je také u oken. Lidé jsou všude zvyklí si sednout na židli ke stolu, tady jsme chtěli, aby to bylo jinak, aby našli něco jiného, neobvyklého.

Vy i jinak připravujete kávu a čaj, než je obvyklé…

Ano, kávu vaříme v džezvě na kahanu. Naše káva obsahuje kardamon, což jí dodává jinou chuť než je zde obvyklé. Čaj využíváme sypaný, který vaříme s vodou v samovaru a poté ho podáváme v konvici a servírujeme na podnose se svíčkou, aby se udržoval stále teplý.

Ilustrační foto
Muž ukradl firmě dřevo za desítky tisíc, k činu se přiznal a vrátil ho

Nabízíte kromě čaje a kávy i nějaké arabské speciality?

Mám tady šikovného arabského cukráře, který nám vše peče. Lidé tak mohou ochutnat sušenky sezamky, datlové šištičky, mléčkou rýži a také Halawet el gibn, což je syrský dezert z krupicového a sýrového těsta naplněný krémem a chystáme také Baklavu. Jde nám o to, abychom ukázali co nejvíce z našeho jídla.

Otevřeno máte měsíc, jaký je zájem ze strany lidí?

Lidé chodí, někdy není večer kam sednout. Jsou překvapení, nečekali tady takové věci. Některým se tady dokonce tak zalíbí, že by tady chtěli i spát.

Máte i další plány do budoucna?

Přemýšlím nad syrskou restaurací, kterou bych rád otevřel vedle kebabu. Zaměřená by byla jen na naši kuchyni.