Deník jižní Čechy ve spolupráci se Šmidingerovou knihovnou Strakonice, Městskou knihovnou Vimperk a Obecním úřadem Kvilda vyhlašují v roce stého výročí úmrtí spisovatele Karla Klostermanna publicistickou a novinářskou soutěž pro děti a mládež na téma Šumava o Cenu Emila Kintzla 2023. „Soutěžit můžete ve třech věkových kategoriích, 10-15 let, 16-18 let, 19-26 let, v kategorii psaných příspěvků různých žánrů, například článek, reportáž, rozhovor, fejeton a podobně, nebo v kategorii fotografie. Do soutěže přijímáme původní, nepublikované práce v elektronické podobě, s přihláškou se jménem, věkem a adresou i telefonem na sebe i zákonného zástupce, zaslanou na e-mailovou adresu: cenaemilakintzla@seznam.cz. V psané kategorii může přihlásit soutěžící maximálně tři příspěvky, v kategorii fotografie maximálně tři snímky nebo jeden ucelený cyklus,“ uvedl za organizátory novinář a publicista Radek Gális.

Uzávěrka soutěže je 31. srpna 2023.

Rekonstrukce průtahu Kolincem.
Rekonstrukce průtahu Kolincem mění tvář jeho náměstíčka, pracuje se na kruháči

Zasláním díla do soutěže dává autor svolení k jeho případnému publikování. Práce ohodnotí odborná porota a nejlepší autoři budou oceněni. Slavnostní vyhlášení výsledků se koná v listopadu na knižním festivalu Šumava litera ve Vimperku.

Pestrý život

Šumavská legenda Emil Kintzl (23. 2. 1934, Praha-Nusle - 14. 3. 2022, Plzeň) byl učitelem a autorem mnoha publikací a pořadů o Šumavě. Na podzim 1939 se jeho rodina přestěhovala z Prahy do Sušice, kde prožili celou okupaci. V dětství a mládí zažil Šumavu, ze které museli těsně před válkou odejít nejprve Češi, pak Židé a po válce Němci, později kvůli rozšiřování pohraničního nebo vojenského pásma i reemigranti, např. krajané z Rumunska či osídlenci z českého vnitrozemí.

Po válce vstoupil do skauta, maturoval na gymnáziu v Klatovech, dálkově studoval v Plzni. V roce 1952 nastoupil jako učitel tělocviku v Hartmanicích, později učil v Srní a Kašperských Horách. Po politických prověrkách a neshodách s tehdejším režimem v 70. letech musel učitelské povolání opustit a až do roku 1990 pracoval v kotelně jako topič.

Ilustrační fotografie.
Nehorázný čin, Klatovan usmrtil kotě, hodil s ním o zeď a zakroutil mu krkem

Žil v Kašperských Horách, věnoval se lyžování a pěší turistice, mapoval historii Šumavy, o které publikoval články a knížky. Sbíral příběhy o zaniklých osadách a obcích, které ve 20. století zmizely z mapy. Byl poradcem kriminálního seriálu Policie Modrava, se scenáristou Janem Fischerem točili televizní cyklus Zmizelá Šumava a společně napsali několik knih o historii regionu se stejným názvem Zmizelá Šumava. V letech 2016 a 2020 za ně získali Cenu Johanna Steinbrenera na knižním festivalu Šumava litera ve Vimperku.

Osudným se mu stalo jeho tolik milované lyžování na sjezdovce v Kašperských Horách, kdy po srážce s dalším lyžařem na následky zranění zemřel.