Ač by člověk tipoval, že jde o práci pro chlapa, našla se mezi účastníky i žena. Jana Firouzi, s níž pracoval její šestnáctiletý syn Arian, přijela do Pošumaví až z Ostravska. „Pozvali nás sem kamarádi řezbáři, my se známe po celé republice a jsme dobrá parta,“ řekla Deníku Firouzi. Řezbářství motorovkou se věnuje teprve čtyři roky. „Začala jsem s tím, když bylo synovi dvanáct. On tehdy začal řezat a já jako správná matka jsem musela zkusit, jak jsou ty pily nebezpečné. Nejdřív jsem byla proti, ale pak jsem tomu propadla,“ smála se. Na místě vyřezávala svatou trojici – Marii, Josefa a Ježíška.

Zkušeností na rozdávání má Petr Krejcar, který do Chudenic přijel z Mladoboleslavska. Pravidelně jezdí jako český reprezentant na světový šampionát do Německa, kde se sjíždí ti nejlepší řezbáři ze světa. Startuje v tzv. speed carvingu, řezbě na čas. Tato disciplína byla k vidění i pod Bolfánkem. „Za hodinu vytvoříme sochu. Je to hodně náročné, je to sportovní výkon. Používají se rychlé, silné pily,“ řekl Krejcar, který si na setkání přivezl celkem třináct pil.

Na závěr setkání byla část vyřezaných děl vydražena, část získaly Chudenice, jež akci pořádaly. „Obec si ponechala svatou trojici a anděla. Tyto sochy budou u vánočního stromu. Dále dvě lavičky, které přijdou do Lučice k nově zrekonstruovanému rybníku, a poté lavičku se zvoničkou, které zůstanou na Bolfánku,“ uvedl Karel Jungvirth ze sdružení Otisk. Akce by se měla konat i v příštích letech.

Ilustrační foto
Kamion srazil chodce u Beňov. Utrpěl vážná zranění