Jak dnes vzpomínáte na srpen 2002S odstupem deseti let se na povodně vzpomíná stále s respektem. Ten stres a emoce jsou stále živé. Povodně, které město Švihov v roce 2002 postihly, dosáhly takové síly, jakou nikdo z pamětníků nepamatuje, a dokonce ani zápisy v kronikách o něčem tak hrozném se nezmiňují.


Kolika lidí a domácností se povodně ve Švihově dotkly?
V našem městě bylo postiženo více než sto nemovitostí, z toho 65 domácností mělo vodu i v obytných místnostech. Povodeň byla tak veliká a silná, že ji neustálo 16 domů, které byly postaveny z nepálených cihel a stály zde několik století.


Co se vám nejvíce vybavuje, když se řeknou povodně 2002?
Nejsilnější moje vzpomínka z povodní před deseti lety je ta, jak se zvedla obrovská vlna solidarity mezi lidmi ochotnými pomoci. Proto chci vyzdvihnout roli dobrovolných i profesionálních hasičů, a to nejen ze Švihova a jeho okolí, ale i dalších lidi, kteří nejprve pomáhali vodě se bránit a pak odstraňovat její následky. Ihned, co voda opadla, se začalo se sanacemi zdiva, s okopáváním omítek, podlah. Ze Švihova se stalo veliké staveniště. Vzpomenout bych chtěl i na bezejmenné lidi, kteří do našeho města přijeli a nabídli nám svoji pomoc. V našem městě byla nasazena i armáda, která tu byla až do konce října 2002 s těžkou technikou. Bylo zde do prací postupně zařazeno zhruba 150 lidí i s vojáky. Neměl bych zapomenout ani na pomoc peněžní a materiální, která nám byla nabízena a které jsme využívali. Naše město vyhlásilo povodňovou sbírku. Na ni se nám podařilo jen během prvního měsíce nashromáždit více než pět milionů korun, které jsme na konci září 2002 rozdělili 65 postiženým rodinám. Pomoc ale přicházela i nadále a nakonec konto naší sbírky dosáhlo výše 12 milionů korun. Dostávali jsme i nábytek, oblečení, čisticí prostředky. Všem dárcům stále moc a moc děkujeme.


Co se stalo, když voda opadla?
Když voda opadla, nikdo z nás nevěděl, kolik práce, měsíců dřiny, nás všechny ještě čeká. Začaly se hroutit rozmáčené domky, začalo hořet vlhké seno ve stodolách a na půdách. Povodně naše město poznamenaly na několik let.


Víte, co vlastně zavinilo tak ničivou povodeň ve vašem městě?
Otázka co udělat, aby se něco podobného znovu neopakovalo, byla asi první, kterou jsme si položili, když jsme stáli bezmocně u nákupního střediska a hleděli jsme na zatopené náměstí. Říkali jsme si, že asi něco nebylo v pořádku, že voda udeřila na naše město v takové síle. Povodně jsme tu znali, naše město je zažilo několikrát, ale nikdy nebyly takové, aby ničily a braly střechu lidem nad hlavou. Vzniklo podezření, že podíl na povodni má stavba obchvatu města Švihov z osmdesátých let 20. století, která překlenula řeku Úhlavu mostem. Naše podezření se brzy ukázalo jako pravdivé. Odborníci potvrdili, že do Švihova kvůli této stavbě přišlo o 80 cm vody více než by se tam dostalo normálně. Také stará krajská silnice, která vedla od křižovatky Za Vodou do města přes mosty vedoucí přes Úhlavu a náhon vodní elektrárny se ukázala být hrází pro vodu vylitou z koryta. Proto jsme ihned zahájili potřebná jednání, pozvali jsme zástupce kraje, Správy a údržby silnic (SÚS), Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a zástupce Povodí a začalo se ihned s přípravami protipovodňové studie a projektem řešení celé situace. Tento projekt byl dokončen před Vánocemi roku 2002.


Co tento projekt navrhoval?
Hlavním bodem bylo vybudovat ohrázování Švihova a zprůchodnění komunikací pro povodňové vody. A tak se začaly stavět dva nové inundační mosty. Jeden most byl vytvořen v komunikaci ve správě SÚS a druhý v komunikaci ŘSD. Financování ohrázování Švihova pak zůstalo na bedrech našeho města, protože Povodí nemělo potřebné finanční prostředky, Ohrázovaní se začalo stavět v roce 2004 a propojilo se s již zmíněnými novými mosty. Za to, že se ochranné valy začaly stavět, musíme poděkovat především 65 nejpostiženějším rodinám, které se vzdaly částky sedm milionů korun z povodňového konta, které byly určeny pro ně. Řekli, abychom tyto peníze použili tak, abychom je a další obyvatele města před další vodou ochránili. Za to jim patří velké poděkování. Díky nim se nové bezpečnostní hráze, které jsou schopny zabránit stejné vodě jako té v roce 2002, v listopadu 2004 kolaudovaly. V té době byly už hotovy i zmíněné nové mosty. V následujících letech byly postupně dokončeny všechny potřebné stavby.


Už máte tedy vše, co je třeba k tomu, aby se povodně ve Švihově znovu neopakovaly, dokončeno?
Ano, k roku 2010 jsme měli dokončeno vše, co protipovodňová studie říkala. Náklady na protipovodňová opatření – ať už jde o výdaje města, státu nebo kraje – byly 50 milionů korun, což je i výše škod, které voda ve Švihově tehdy napáchala.


Věříte tomu, že to, co jste udělali, dokáže město a jeho obyvatele skutečně ochránit?
Jsem o tom přesvědčen, pokud nepřijde ještě více vody než v roce 2002.
Děkuji za rozhovor.