Desítky mladých studentů belgické školy Antheneum z města Lokeren, které je vzdálené zhruba hodinu jízdy od Bruselu, který se v úterý stal terčem teroristického útoku, navštívily při výletě na Šumavu i klatovské gymnázium.

„O hrůze, která se v Bruselu udála, jsem se dozvěděla zhruba před hodinou, kdy mi volala matka jedné mé studentky," řekla Deníku v úterý dopoledne kantorka Ellen De Wolf z belgické školy. Její studentka se prý zrovna chystala odletět z bruselského letiště studovat na rok do Japonska. „Její matka mi popsala, že právě, když se nacházeli uprostřed letiště, ozvaly se dvě ohlušující exploze. Všichni prý byli v obrovském šoku a maminka mé studentky dokonce utrpěla zranění na noze," popsala událost. Dodala, že z telefonu bylo slyšet, jak byla žena stále vyděšená.

„Maminka mé studentky mi řekla, že během útoku, kdy slyšela výbuchy, také zahlédla muže, který vypadal jako Arab a střílel na lidi doslova naslepo. Stál uprostřed a trefoval se do všeho a do všech, co bylo před ním a jeho zbraní. Kolem něj vznikla velká panika, lidé byli zranění," pokračovala De Wolf.

„Podrobnější informace nemáme. Nevíme přesně, jestli mezi mrtvými jsou i nějací naši známí. Veškeré informace, které se k nám zatím dostaly, jsou převážně z internetu," doplnila učitelka s tím, že do Česka přijely na výlet po Šumavě  desítky studentů ve věku od 16 do 18 let. „Vracet bychom se měli 11. dubna, kdy jsme měli navštívit přímo Brusel. Nemyslím si ale, že tam pojedeme. Další skupiny žáků z naší školy měly v blízké době navštívit Londýn, ale nepojedou. Nemůžeme už věřit letadlům ani vlakům. Proto všichni zůstanou doma," řekla na závěr De Wolf.

Tragédie zasáhla i belgického pilota

O tragédii se dozvěděl i belgický pilot Maxime Rosière působící na klatovském letišti. „O tragédii jsem se dozvěděl ráno, kdy mi poslal otec SMS," řekl Deníku pilot. Veškeré dění prý pak sledoval online. „Každé dvě minuty sleduji, co je nového. Právě jsem viděl obraz vlaku, který explodoval. Cítím se smutně a naštvaně zároveň," uvedl několik hodin po útocích Rosière.

„Jsem velmi rád, že neznám nikoho v blízkosti těchto míst. Ale jsem šokován, protože jsem vždycky myslel, že by se to nikdy nestalo tak blízko místa, které znám. Že by mohlo jít o mé přátelé, kteří by byli ve vlaku nebo na letišti," doplnil Rosière . Dodal, že zrovna včera jel odvézt kamaráda, který se vracel do Belgie na letiště do Prahy. „Zítra také měla v plánu moje přítelkyně, že mě přiletí do Klatov navštívit. To teď ale není vůbec jisté. V takových situacích přijdou chvíle, kdy se sám sebe ptám „co kdyby" . Co kdyby moje přítelkyně letěla dnes? Co kdyby kamarád odletěl dnes?" svěřil se pilot.

Rosière prý navštěvuje Belgii každý měsíc. „Vždy se tam zdržím po dobu jednoho týdne nebo podobně. Pokaždé když navštívím Brusel, tak si všímám armádních nákladních aut, která tam stojí, i vojáků v ulicích. Když jsem navštívil vojenskou základnu v Belgii kvůli práci, byli vojáci ohledně bezpečnosti velmi pozorní. Také jsem v kontaktu s několika lidmi, kteří byli do Bruselu poslaní, aby jej chránili," uvedl Rosière s tím, že bezpečnost se v Bruselu opravdu nepodceňuje. „Myslím, že teď se mezi lidmi objeví opět nějaké rasistické zprávy, což rozhodně není rozumné," řekl na závěr Rosière.