Žáky, kteří navštěvují Střední odbornou školu v Sušici, a jejich rodiče vyděsila zpráva, že jeden ze spolužáků má žloutenku. Nyní celou třídu čeká téměř dvouměsíční pozorování.

„Ano, případ byl u žáka naší školy prokázán. Ohnisko žloutenky nebylo ve škole, ale nakazil se jinde. Vše řeší hygienická stanice. Žáci a učitelé, kteří přišli do přímého kontaktu s nakaženým žákem, jsou naočkováni. Škola provedla a provádí nadále zvýšenou desinfekci všech prostor," uvedl k případu ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Sušice Jaromír Kolář a dodal: „Prázdniny třídě dát nemohu. To, jestli budou nemocní a nepřijdou do školy, je věc jiná."

Podle pracovníka Krajské hygienické stanice v Plzni Petra Pazdiory jde o žloutenku typu A. „Pravděpodobnost, že by se nakazil někdo z dalších dětí nebo učitelů je malá, ale i přesto budou nyní 50 dní všichni sledováni, zda se u nich nákaza neprojeví," sdělil Pazdiora.

Rodiče žáků jsou v šoku. „Můj syn chodí na tuto školu, a co mě rozčílilo, je absolutní neinformovanost ze strany školy. Já jsem se rozhodla, že i za cenu toho, že bude syn ze školy vyloučen, dnešním dnem školní rok ukončit. Přijde mi toto jednání ze strany školy jako velice hloupé a nezodpovědné. Nechápu, proč vedení neinformovalo všechny rodiče, proč se nezavře celá škola a proč bylo očkování jen pro některé. Například kluci používají stejné toalety a chodí všichni do stejné jídelny," řekla jedna z maminek Hana Rendlová. Měla obavu i z toho, že je denně ve styku s mnoha lidmi a její mladší syn se učí v gastro oboru, takže by pro ně nákaza měla hrozivé následky.

Obavy měli i další rodiče, jejichž děti školu navštěvují. „Měla jsem strach, když jsem se to dozvěděla. Ihned jsem nechala očkovat i mladší dceru. Nyní jen čekáme a doufáme, že se nákaza nepotvrdí," uvedla další z maminek, která si nepřála být jmenována.

Informovanost prý neměla škola ve své kompetenci. „O tom, kdo bude očkován a kdo bude informován, rozhodovala hygiena," vysvětlil Kolář.