„Při práci se usmíváme, obsluhujeme přece lidi. Opatrně s přeléváním ze šejkru, nezapomeňte podložit nádobu látkovým ubrouskem a ovoce přidávejte na obrubu skleničky opatrně.“ Podobnými radami doprovázel včerejší závěrečné zkoušky absolventů barmanského kurzu při Střední škole zemědělské a potravinářské v Klatovech jeho lektor Radim Janoušek.

O tom, že byl o barmanský kurz určený především žákům učebního oboru kuchař – číšník velký zájem, svědčí počet jeho účastníků – 24. „Ideální počet je kolem dvaceti lidí,“ říká lektor kurzu Radim Janoušek. Vlastní kurz čítá 40 hodin a je rozdělen po 8 hodinách na 5 dnů v týdnu. „Absolventi kurzů se dozví spousty informací, kvůli tomu i zkracujeme přestávky na minimum. To znamená, že to není jako v klasické škole při vyučování,“ vysvětluje lektor.

Od teorie k praxi

Nedílnou součástí kurzů je historie barmanství. Pak se pokračuje přes výrobní postupy a jejich historii až k nejnovějším trendům současnosti. „Nechybí samozřejmě ani praxe. Žáci si vyzkouší práci s míchací sklenicí, tříděným šejkrem, americkým šejkrem, s mixérem a podobně. Využíváme zkrátka všech míchacích médií, která jsou v současném barmanství k dispozici,“ upřesňuje lektor. Jako správní barmani musí absolventi zvládnout receptury jednotlivých nápojů, způsoby míchání, ingredience, které se do nich používají, druhy sklenic, do kterých se hotové nápoje mohou rozlévat.

Dostanou certifikát

Nedílnou součástí kurzu jsou i závěrečné zkoušky. V době naší včerejší návštěvy měli za sebou účastníci kurzu test se stovkou otázek. „Test je náročný, ale pro toho, kdo se důsledně připravoval, není nezvladatelný. Nicméně, kdo neuspěje, má možnost ústního přezkoušení. To v tomto případě nebylo třeba,“ dodává Janoušek, zatímco sleduje počínání svých svěřenců, kteří se střídají při výrobě koktejlů v rámci praktické části zkoušek. „Každý si vylosuje z nabídky 50 druhů koktejlů jeden. Musí říct, jaké ingredience použije a jak bude postupovat. A samozřejmě musí před spolužáky koktejl namíchat,“ dodal lektor. Všichni absolventi pak dostanou certifikát, který má platnost i v zahraničí.

A jak se na kurz dívají samotní účastníci? „Je to dobrá zkušenost. Určitě znalosti využiju, až skončím školu,“ svěřila se Deníku Sandra Votípková, která si oblíbila koktejl Pink Lady, k jehož výrobě je zapotřebí gin, jahodový sirup, smetana a citronová šťáva.

„Barmanský kurz pořádáme už několik let po sobě a každoročně je o něj zájem,“ potvrdil Deníku ředitel Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech Vladislav Smolík. „Kurz je důležitý pro další profesní růst absolventů učebního oboru kuchař – číšník, kterým je hlavně určen. A kdo ví, třeba účastníci barmanského kurzu uspějí i v nejrůznějších soutěžích,“ dodal.