Tahákem číslo jedna byl Josef Vojtek, jenž zazpíval s dívčím smyčcovým triem Inflagranti. Dopoledne počasí přálo, a tak měl turistický pochod Májové toulky slušnou účast. „Jsme spokojeni, přišla rovná stovka lidí,“ pochvaloval si František Šanda z pořádajícího Klubu českých turistů Klatovy s tím, že tři turisté byli později vylosováni a odnesli si domů ceny.

Zatímco turisté se kochali krásami Klatovska, vše ostatní se už odehrávalo přímo na náměstí pod Černou věží. Své umění tam ukázali Marty Dance, Diamond Dance či Krok, předvedli se i parkouristé. „Chceme, aby nás lidé vnímali jako sportovce a ne jako vandaly, kteří ničí město,“ řekl před vystoupením zástupce Freelance People Luděk Sedlák a jeho kamarádi poté dokázali, že něco skutečně umějí.

V sobotu a neděli se Velhartice přenesly do 15. století.
PODÍVEJTE SE: Na hrad zavítal slavný pán Menhart

Největším lákadlem ale byla hudební vystoupení. Ta nabídla akce hned čtvery a dvě z nich zaplnila horní část náměstí. Už odpoledne přilákal zejména děti Pavel Callta, pravý hudební bonbonek ale přišel na závěr, když se na pódium postavilo dívčí trio Inflagranti, s nímž vystoupil i Josef Vojtek. Ti, kteří i přes krátký liják přišli, nelitovali. Slyšeli mimo jiné ve smyčcovém podání známé hity skupin Metallica či Queen.

MÁ RÁD HRADY

Výborně naložený Vojtek rozdával radost nejen zpěvem. Ochotně se s příchozími fotil, podepsal se do památníčku a našel si i chvilku, aby se Deníku svěřil, jaký má vztah k turistice. „Mám rád hrady. Beru tam malého, lákají mě hlavně historické šermy. Musím se ale přiznat, že se tam nedopravuji s turistickou holí, ale autem. Já toho moc nenachodím,“ smál se Vojtek, který pochválil Klatovy. „Města jako vaše jsou krásná, mají svoji atmosféru. Není to jako v Praze, kde se památky bourají a stavějí se tam moderny,“ vysvětlil.